Bílí Tygři Liberec

Tým má zdravé jádro, jeden hraje za druhého, říká Jiruš po úspěšné základní části

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Základní část juniorské extraligy je minulostí. Bílí Tygři obsadili ve velmi nabité západní skupině skvělé první místo a teď už se připravují na nadstavbu, která rozhodne o tom, z jaké pozice budou vstupovat do již zajištěného play-off. Z dosavadních výsledků a projevu týmu má velkou radost i hlavní trenér Valdemar Jiruš.

Pojďme postupně. Když jste tým přebírali, nastavili jste si hned s hráči nějaké vzájemné fungování?
Když jsme k týmu přišli a vešel jsem do kabiny, hned jsem klukům jasně řekl, jak chci, aby se to vyvíjelo a v jakém režimu chci, abychom fungovali. Určili jsme si pravidla a řád kabiny, což je samozřejmě podmíněné i disciplínou ze strany hráčů. Myslím, že kabina si to vzala za své a pracuje velmi dobře. Tým má zdravé jádro, a strašně důležité je, že kluci hrají jeden za druhého. Když tahle chemie funguje, je pro trenéra práce snazší. Tvrdím, že když jde kabina za trenérem, funguje to zároveň i naopak. Povedlo se to nastavit, za což jsme moc rádi.

Předpokládám ale, že jste se zpočátku museli s hráči trošku poznat.
Je to tak, já jsem se do akademie vrátil po pěti letech. Klukům jsem sdělil, že k nim budu maximálně upřímný a férový, na tom si zakládám. Myslím si, že to sami pochopili a vycítili. Musím je za jejich přístup znovu pochválit, důkazem je, jak dobře jsme do sezóny vstoupili.

Byla pro úspěšný vstup do extraligy důležitá i účast na hodně kvalitním mezinárodním turnaji ve Švýcarsku v rámci letní přípravy?
Ani bych to nekonkretizoval na jeden turnaj. Celá příprava byla důležitá, s kondičním trenérem Tomášem Krámským jsme nastavili náročnější program. Turnaj v Zugu pro nás pak byl velkým přínosem, výborně nás prověřil a myslím, že řadě kluků otevřel oči. Určitě nám ta účast také pomohla, například severské týmy pro nás byly hodně inspirativní. Věřím, že to klukům také něco dalo a následně si to přenesli do domácí ligy.

"Nás trenéry hodně potěší, když hráči nic nevzdají a jdou si za výhrou až do závěrečné sirény"


Zejména v předsezónním období jste s hráči hodně pracovali na taktických a systémových aspektech hry, že?

Juniorka už je kategorie, která je přestupní stanicí do vrcholového hokeje. Hráči už musejí nějaká základní pravidla znát. Ano, na systému jsme hodně pracovali, probírali jsme i taktické věci. Kluci najednou vidí, že se o to můžou opřít, že to funguje. Při zápasech to pak je znát, musíme umět měnit rytmus utkání a reagovat na hru soupeře. Hodně nás těší, že jsme v základní části hráli velmi slušně do defenzivy a inkasovali jsme nejméně branek, což je velká vizitka pro tým, naše gólmany a velmi mladou obranu.

Hodně důležitý byl určitě samotný vstup do ligy, že? Vyhráli jste první čtyři zápasy, z kluků mohl trošku spadnout tlak.
Vstup do soutěže je vždycky hodně důležitý. Když se podaří, tým získá sebevědomí, každý hráč si více dovolí. Vždycky samozřejmě v určitém čase přijde i pokles formy, což nás po dobrém začátku také potkalo. Hodně jsme se tomu v kabině i na videu věnovali, kluci na to výborně zareagovali a udělali jsme další parádní šňůru vítězství. Hráčům to zachutnalo, práce je pak pro všechny jednodušší. Sebevědomí šlo nahoru, dokázali jsme zápasy otáčet v posledních třetinách. Byla tam vidět obrovská vnitřní síla, což nám dělalo radost. Nás trenéry to pak hodně potěší, když hráči nic nevzdají a jdou si za výhrou až do závěrečné sirény.

V aktuální sezóně máte k dispozici mimořádně vyrovnanou a kvalitní brankářskou dvojici. Je to ve spojitosti s mladou a perspektivní obranou ideální kombinace?
Gólmani jsou samozřejmě vždycky hodně důležitým článkem. Michael Schnattinger s Vojtěchem Hambálkem si výborně sedli, hodně se o tom bavíme i s trenéry brankářů. Funguje mezi nimi výborná chemie, přejí si, podporují se a hecují se. Samozřejmě jsou pro sebe navzájem velkou konkurencí, což je podle nás žene dopředu. Věřím, že budou ve výkonech pokračovat.

Co se týče obrany, tak nás její hra hodně těší. Máme tu hodně beků ročníků 2006 a 2005, jde tedy o kluky, které čeká vrchol v U20 až za sezónu či dvě. Defenzivní hra v našem pásmu se hodně zlepšila, jsme agresivní, hrajeme výborně hokejkami. Na to, jak jsou kluci mladí, je musíme zatím jednoznačně pochválit. Musím říct, že je to pro nás hodně příjemné překvapení a máme z nich velkou radost.

Spokojení ale budete i s útokem, že? První lajna byla po většinu základní části produktivní, což z mladších kluků určitě taky trošku shodilo tlak.
Zpočátku jsme se střeleckou efektivitou měli trošku problémy, nebyli jsme tak góloví. Postupem času jsme to nicméně začlenili do tréninků a pracovali jsme na tom, aby koncovka byla pohotovější, přesnější, překvapivější. Kluci to hodně vnímali, neproměněné šance jsme studovali na videu. K lídrům se začali přidávat další kluci a najednou se na brankách podílelo mnohem víc hráčů. Je to přirozené – hráči, kteří jsou v roli lídrů, už mají něco odehráno, zatímco mladší do toho teprve dozrávají. Hodně pozitivní pro nás jsou i speciální týmy, v přesilovkách jsme rozhodli několik zápasů.

Co říkáš na vývoj západní skupiny, která byla extrémně vyrovnaná? Prakticky tam nebyl snadný zápas...
Pro hráče to je jedině dobře. Tyhle zápasy, ve kterých se o něco hraje, jsou pro vývoj nejdůležitější, kluky nejvíce posunou. Tabulka byla do posledních kol velmi vyrovnaná, všechno se rozhodovalo až v závěrečných utkáních.

"První místo nepřeceňujeme, ani nepodceňujeme"


Co pro vás první místo ve skupině znamená?

My ho nepřeceňujeme, ani nepodceňujeme. Samozřejmě je to hezké, když se člověk podívá na tabulku a vidí na prvním místě mužstvo, ve kterém hraje. Je to hodně důležité na psychiku, která je podstatnou součástí hokeje jako takového. Hráči to určitě vnímali, šli si za tím. Do druhé části soutěže půjdeme ve trochu jiném složení, dva naši důležití hráči totiž dostali nabídky z Chance ligy, což nás samozřejmě těší. Další kluci se objevují v programu A-týmu, což je součástí naší práce a je důležité, aby si hráči svými výkony o místo v tréninku nebo i zápasech áčka řekli. Těší nás, že se v áčku naši hráči letos prolínají v takové míře. Větší šance a ice-time se teď v juniorce otevře některým hráčům mladších ročníků. Bude na nich, jak se s tím popasují, což nám ukáže nadstavba.

V nadstavbě vás čekají i soupeři z východní skupiny, zároveň budete více cestovat. Bude to trošku něco jiného, těšíš se?
Na cestování jako takové se osobně zrovna moc netěším, ale samozřejmě to k tomu patří. (smích) Čekají nás čtyři nové moravské a slezské týmy, které budou hrát zas trošku jiný hokej, agresivnější. Na to se rozhodně těšíme. Jako trenér se budu hodně soustředit na to, jak tým zareaguje na už zmiňované změny. Chceme k sobě znovu najít typologicky vhodné hráče, sestava se bude muset zas vyvážit a ustálit. Bude to důležitá otázka příštích dnů a týdnů.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

SOUTĚŽ o vstupenky na čtvrtfinále MS končí v neděli o půlnoci!

Posezónní výprodej ve fanshopu!

Ronald Knot opouští Bílé Tygry. Nově bude působit ve Finsku

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit