Bílí Tygři Liberec

Tygří vítězové Stanley Cupu: České legendy a jeden Lotyš

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Stanley Cup se řadí mezi nejslavnější sportovní trofeje na světě a pro hokejisty představuje ultimátní cíl. Během jeho více jak 130 let dlouhé historie už ho nad hlavu zvedla spousta hráčů. Několik z nich má přitom v životopisu zapsané i liberecké angažmá!

Pomoc s postupem

Útočník Jiří Hudler nastartoval svou skvělou kariéru ve Vsetíně. V té době talentovaný mladík začal velmi brzy nastupovat za tamní „A“ mužstvo, sezónu 2001/02 ovšem dohrál na hostování v prvoligovém Liberci. Kromě jednoho zápasu v základní části nastoupil do dvanácti utkání play-off a s 13 body výrazně pomohl Tygrům k postupu do úspěšné baráže. Právě po tomto ročníku Hudlera draftovali Detroit Red Wings, s nimiž v roce 2008 vyhrál NHL.

Výluková akvizice

Celou sezónu 2004/05 probíhala v NHL výluka a do české soutěže tak zavítalo nemalé množství skvělých hokejistů. Několik z nich obléklo i tygří barvy, včetně Jiřího Fischera, jenž se tak podílel na historicky prvním postupu Severočechů do semifinále extraligy. V té době už měl na svém kontě zisk Stanley Cupu, který v roce 2002 získal při úspěšném tažení s Detroitem. Kvůli zdravotním problémům musel poté brzy ukončit kariéru, v organizaci Red Wings ovšem zůstal a v roce 2008 si potěžkal trofej podruhé, tentokrát jako funkcionář.

Epilog

Zatímco předchozí dva borci zavítali pod Ještěd spíše v úvodu svých kariér, Martin Škoula naopak v jejím závěru. Hokejový grál vyhrál v roce 2001 s Coloradem a poté ještě v NHL dlouhá léta působil. Následně se skvělý obránce přesunul na několik let do ruské KHL, načež před sezónou 2014/15 podepsal v Liberci. I zde prokazoval vysoké hokejové kvality, jenže nakonec za Tygry odehrál pouze deset utkání. Ty byly zároveň poslední v jeho kariéře.

Pokus o návrat

Michael Frolík vystřídal v nejlepší lize světa hned několik klubů. Jedním z nich bylo i Chicago, které Stanley Cup vybojovalo hned třikrát během šesti let. Český forvard měl svůj podíl na prostředním vítězství, které Blackhawks vybojovali v play-off 2013. Do Liberce přestoupil o devět let později, kdy chtěl po náročných sezónách plných zranění restartovat svou kariéru. Zdraví mu v našem týmu drželo a v základní části sbíral v průměru přesně půl bod na zápas. Hned následující ročník však přestoupil do mateřského Kladna.

Jediný cizinec

Stejnou sezónu, tedy 2022/23, působil u šelem i Uvis Janis Balinskis. Lotyšský reprezentační obránce přišel do Liberce z Litvínova a jeho životní ročník znamenal nejen ocenění pro nejlepšího extraligového beka, ale i laso od Floridy Panthers. Za ni sice odehrál pouze 26 utkání v základní části a jeho jméno tak na pohár lorda Stanleyho vyryto nebude, oslavy si ovšem užil i tak. Po Hudlerovi je navíc druhým hráčem, který slavný pohár vyhrál až po libereckém angažmá.


Uvis Janis Balinskis se Stanley Cupem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Máme na čem pracovat, smutnil po prohře v Třinci Jaroslav Vlach

Tygři v závěrečné periodě vyrovnali. Na body to ale nakonec nestačilo

Obránce Pavel Průšek odchází do zámoří

Z našeho fanshopu

Čepice zimní TYGR

390 Kč
Koupit

Triko TYGR dámské

590 Kč
Koupit

Šála pletená TYGR

320 Kč
Koupit

Kšiltovka TYGR basebal

520 Kč
Koupit