Bílí Tygři Liberec

Chci být tam, kde je o mě největší zájem, říká novic Ryšavý

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Martin Ryšavý patří ve své generaci k výrazným českým talentům. Juniorský vicemistr světa a vítěz uplynulého ročníku kanadské WHL, se zařadí mezi početný zástup mladíků v týmu Bílých Tygrů. Při svém návratu do extraligy se rozhodoval mezi nabídkami z Liberce a také z Plzně. Jeho mateřské Vítkovice se do řad zájemců o jeho služby nepřihlásily.

Jak dlouho trvala jednání o tvém přestupu a proč ses rozhodl pro Liberec?
Jednání trvala necelý měsíc. Liberec se mi ozval už v sezóně, ale během ní jsem to nechtěl řešit. Měli jsme play-off, došli jsme až do Memorial Cupu. Ale jak jsem přiletěl, tak jsme hned začali jednat. Liberec byl pro mě nejlepší volbou. Je to hlavně o rozvoji, zájmu klubu a komunikaci. Máme stejný pohled na věc, prostě si to tak dohromady sedlo a já jsem rád, že tady můžu být.

Varianta návratu do Vítkovic nebyla na stole?
Byl jsem otevřený vyslechnout si všechny kluby, ale stojím si za tím, že chci jít tam, kde je největší zájem. A ten byl z Liberce a od pana Pešána. Takže to byla jasná volba.

Po stříbru na dvacítkách a vítězství ve Western Hockey League je tu nová výzva. S čím pod Ještěd přicházíš?
Určitě s pokorou. Doteď jsem hrál juniorský hokej, sice na vysoké úrovni, ale pořád jde o nejdůležitější přechod v kariéře. Chci se tady od starších kluků naučit věci, které dělají jinak. No a samozřejmě přicházím i za týmovým úspěchem a osobním rozvojem.

Filip Pešán o Martinu Ryšavém
S Martinem jsme byli v kontaktu už v průběhu minulé sezony. Je to hráč, který nám typově v týmu trochu scházel. Jsem také rád, že i když měl ještě jednu nabídku, neřešil příliš podobu kontraktu, ale zajímal se o koncepci a způsob práce v našem klubu. Teď je připravený poprat se o místo v základní sestavě.

Trenér Filip Pešán mimo jiné zmínil, přineseš týmu také centimetry a kila…
Na menším hřišti v Kanadě je to více fyzické a takový styl mi vyhovuje. Mám rád tvrdší hru kolem brány. S tím jsem sem do toho šel, mluvili jsme o tom hodně i s panem Pešánem, že by mě v takové roli viděl. Je to tak nejlepší i pro mou kariéru, protože to je přesně styl, který mi sedí.

Co očekáváš od extraligy? Za dobu, kdy jsi byl v zámoří, se její úroveň přece jen posunula…
Extraligu jsem po očku sledoval, nějaké zápasy jsem i viděl. Soutěž se zvedla s návraty několika hráčů, má velice dobrou úroveň. Je to seniorský hokej s taktikou a menším počtem chyb. Přechod pro mě nebude úplně zadarmo, ale budu se snažit, abych se chytil co nejdříve a pomohl týmu k dobrým výsledkům.

Bude pro tebe snazší zapadnout do mladého libereckého týmu?
I kdyby ten tým byl starší, já sem tak jako tak jdu hrát hokej. Musím si to uhrát na ledě, s ostatními v kabině to chce vždycky nějakou chvíli, než se to oťuká.

Co říkáš na zdejší zázemí?
Přijel jsem v neděli, pan Pešán mě ihned vzal do kabiny a byl jsem nadšený. A to už jsem v hokeji něco zažil. On i agenti mi říkali, že zázemí je tu dobré, ale nikdy předtím jsem to tu neviděl. Je to krásné, my jako hráči tu máme vše, co potřebujeme. Když se chce hráč zlepšovat, ty možnosti tu pro to jsou.

Proběhlo během tvého působení za mořem i oťukávání s Columbusem, který tě draftoval?
Byl jsem tam třikrát na zářijovém přípravném kempu a dvakrát během léta. Zkušenosti tam člověk získá, během herního kempu tam je celý tým, to je nějakých 60-70 hráčů. Jsou to náročné tréninky. Já si tím prošel, vím, na čem mám pracovat. Je super, že jsem tam mohl být více než jednou.

Řešil se tam třeba i případný kontrakt?
Řešil, ale já se snažím do těchto věcí spíše nemotat a věnovat se spíše hokeji. Řešili to agenti. Tento rok to nevyšlo, ale klub má na mě ještě rok práva. I z tohoto ohledu jsem rád, že mi to vyšlo tady v Liberci, kde se můžu hodně zlepšit. Kuba Rychlovský z Liberce podepsal do Detroitu, takže tady ten posun evidentně udělat jde.

Je právě Kuba Rychlovský tvou inspirací?
Znám se s ním z doby, kdy jsem jako mladý začínal v dvacítce. Od mého odchodu do Kanady jsme se neviděli, ale sledoval jsem ho. Je to samozřejmě trochu motivace být jako on a táhnout tým, ale taky je pravda, že s Kubou jsme jiní hráči, takže se na to nechci úplně vázat. Chci hlavně pracovat na tom, abych dobrý ve svém vlastním stylu.



Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Home Credit Arena hostila tradiční Sport Live! Tygři se podepisovali fanouškům

Jako malý jsem Tygrům fandil, přiznává po premiéře Peterek

Ryšavý: Hráli jsme moc složitě a neproměnili naše gólovky

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit