Bílí Tygři Liberec

Kapitán Filippi: Trenér už loni naznačoval. Chci hlavně pomáhat mladým hráčům

Date of publication Author Kryštof Havíř

Liberec – Na tiskové konferenci před začátkem sezony byl v dobré náladě. Aby taky ne, když se oficiálně stal dvanáctým kapitánem v tygří extraligové historii. V minulé, pro něj životní sezóně, Tomáš Filippi ukázal, že na ledě byste lepšího lídra jen těžko pohledali. Jak nahlíží na svou novou roli?

Cítíš nějakou potřebu obhájit loňskou životní sezónu?
Vždy se říká, že rok po nějakém úspěchu byste to měli potvrdit, ale většinou to bývá naopak. Já se budu snažit hrát pořád stejně a buď to vyjde, nebo ne.

Jak jsi vnímal letošní přípravu a proměnu kádru?
Každý rok někdo přichází a někdo odchází. Tak už to prostě je. Jsem ale rád, že naše osa týmu tady zůstává a dobře se doplňuje. Co se přípravy týče, povedl se nám turnaj ve Švýcarsku proti kvalitním týmům. Malinko ji však kazí poslední domácí zápas s Kladnem. V odvetě u nich si budeme chtít spravit chuť.

Filip Pešán o volbě kapitána
Kromě zahraničních štací Tomáš nehrál jinde než v Liberci. Druhým důvodem je, že s námi uzavřel dlouholetou smlouvu a zároveň je lídrem na ledě i v kabině. Roli pak hrálo i to, že bydlí v Liberci a tráví hodně času na aréně i po večerech.

Jak vnímáš návraty hráčů jako Kváča, Šimek, Musil?
Jsem rád, že kluci se vrací domů. Tady dostali šanci do velkého hokeje. Já jsem to měl stejně, nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych se vrátil kamkoliv jinam než do Liberce. Pro nás, liberecký hokej a fanoušky jsou tyhle návraty jedině dobře.

Z iniciativy realizačního týmu jsi byl zvolen novým kapitánem. Překvapilo tě to?
Už jsem měl nějaké náznaky od Filipa Pešána loni, ale přiznám se, že přes léto jsem na to moc nemyslel. Až nedávno, asi měsíc zpět, jsem se to dozvěděl. Potěšilo mě to.

„Mladí kluci tu mají všechno, co potřebují. Je jen na nich, jak to uchopí.“

Mění se nějak výrazně tvá role v kabině?
Úplně ne. Určitě nechci být čistě spojka mezi kabinou a trenéry, ale spíše bych chtěl pomoct mladým hráčům a komukoliv, kdo to zrovna bude potřebovat.

Jak se zatím právě mladíci zapojují?
Dobře. Mají tady výborné zázemí, to je pro tak mladé kluky něco neskutečného. Od fyzioterapeutů, přes maséry, až po kondiční trenéry tu mají všechno, co potřebují. Je jen na nich, jak to uchopí.

Příkladem jim může být sága Jakuba Rychlovského. Jak vidíš jeho šance na prosazení do hlavního týmu Detroitu?
Těžko říct, teď přesně netuším, jak silný mají Red Wings kádr. Ale vím o Kubovi, jaký je to bojovník a že tam nechá všechno. I kdyby nezačal nahoře, tak se tam určitě během sezóny podívá.

Zpátky do extraligy. Top kluby mohutně zbrojí, jak dohnat vznikající deficit?
Tím, že se Petr Kváča na zápasy dobře vyspí (úsměv). Musíme na to podobně jako loni, kdy jsme vyhráli v Pardubicích nebo na Spartě. Je to klišé, ale každý zápas začíná nula nula. Je jedno, proti komu hrajeme, budeme do toho chtít dát všechnu bojovnost a hrát co nejlépe týmově. Favorité na titul tu jsou sice jiní, my tu ale rozhodně nejsme od toho, abychom hráli druhé housle.

Minulé roky vám vždy elitní čtyřka utekla o pár bodů. Co udělat jinak, aby to letos vyšlo?
My jsme poztráceli hromadu bodů s týmy, které skončily ve spodní části tabulky. Na druhou stranu jsme zase byli schopni obrat o body právě Spartu nebo Pardubice. Musíme si dát pozor, abychom v utkáních, které bychom měli zvládat, alespoň tolik neztráceli.


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Nasazení mladých hráčů se nebojíme, hlásí trenér Pešán před začátkem sezóny

Rychlovský zaznamenal první trefu v dresu Red Wings!

Studenti za 50 Kč. Už máte svůj COOL Ticket?

Z našeho fanshopu

Lahev sportovní TYGR 0,75l

185 Kč
Koupit

Šňůrka na krk TYGR

70 Kč
Koupit

Šála pletená TYGR

320 Kč
Koupit

Ponožky TYGR

190 Kč
Koupit