Bílí Tygři Liberec

Nasazení mladých hráčů se nebojíme, hlásí trenér Pešán před začátkem sezóny

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Bílí Tygři se již ve středu vrhnou do víru hokejové extraligy, která letos slibuje ještě napínavější a kvalitnější podívanou. „Chceme být tým, který bude nahánět špičku extraligy. Vlčáků, kteří budou na nejsilnější trojici dotírat, je ale hodně,“ ví před startem soutěže liberecký trenér Filip Pešán. S jakými vyhlídkami jde jeho mužstvo do nové sezóny a jak vnímá situaci v brankovišti?

Přes léto se do týmu vrátili Petr Kváča, Adam Musil nebo Radim Šimek. Zvučnou posilou je také Róbert Lantoši. Jak si stáli v přípravě?
Pořád je to jen příprava. Až začátek ligy ukáže, jak dobře jsme se nachystali a jaký přínos tito hráči budou pro náš tým mít. Jsem přesvědčen o tom, že budou lídři a jedni z nejlepších hráčů na svých postech v celé extralize.

Máte už v hlavě, jak budete v průběhu sezóny přistupovat k nasazování brankářů?
Nějaký plán už máme, ale nechci o něm mluvit předtím, než se ho dozví sami hráči. Oba gólmani se v přípravě jevili velmi dobře. Očekávám, že mezi sebou povedou vyrovnaný souboj a budou se vzájemně posouvat.

Daniel Král o situaci v brankovišti
Bude těžké se dostat do branky, protože Kvaky je fantastický brankář. V organizaci má výborné jméno, ale já udělám vše pro to, abych chytal co nejčastěji.

Petr Kváča už je osvědčený brankář, Daniel Král zase nadějný mladík. Bude to pro vás velké dilema?
Je jasné, že se ani jeden nespokojí s pozicí jasné dvojky. Oba mají ambice být jedničkou. Na druhou stranu, Petr Kváča se ze zahraničí asi bude těžko vracet s tím, že by tu chytal málo. Vybírat ze dvou špičkových gólmanů je ale pořád ta příjemnější varianta.

Jak čelit nejsilnější trojici soutěže v podobě Třince, Sparty a Pardubic?
Chtěli bychom je otravovat. Samozřejmě jim nemůžeme konkurovat šířkou a kvalitou kádru, pro všechny ostatní týmy bude ale velká motivace tyto velikány porazit. Jediná cesta je dobře se na ně nachystat a dodržovat systém během zápasu. Pokud se jich nějaký tým zvládne držet, může být černým koněm.

„Musíme zlepšit defenzivu, ta nás minulou sezónu trápila.“

Jaké jsou vaše cíle pro tuto sezónu?
Každý by rád dobře vstoupil do základní části, což je už trochu trapná věta. Chceme být tým, který bude nahánět špičku extraligy. Jak se nám to bude dařit, to je otázka. Vlčáků, kteří budou chtít na nejsilnější trojici dotírat, je hodně. I Kladno, s nímž jsme odehráli dva poslední zápasy, ukázalo, že má dobrý a zkušený tým. Soutěž bude zase o další level kvalitnější a vyrovnanější než loni. Čeká nás velký boj.

V posledních ročnících vám místo v elitní čtyřce pokaždé uteklo o pár bodů. Na jakých detailech zapracovat, aby to tentokrát vyšlo?
Musíme zabrat především v defenzivě, protože ta nás minulou sezónu velmi trápila. Naopak v útoku jsme patřili mezi nejnebezpečnější mužstva, takže na to musíme navázat. Od defenzivy se budeme chtít odpíchnout, ale určitě nehodláme cuknout z ofenzivních choutek.

Tomáš Filippi před začátkem sezóny
Je jedno, proti komu hrajeme, budeme do toho chtít dát všechnu bojovnost a hrát co nejlépe týmově. Favorité na titul tu jsou sice jiní, my tu ale rozhodně nejsme od toho, abychom hráli druhé housle.

Na turnaji ve Švýcarsku jste nasadili několik hráčů z tygří mládeže. Jak si podle vás vedli a má některý z nich šanci prosadit se do „A“ týmu?
Určitě ano, protože naše mužstvo není tak široké, jak bychom si představovali. Nemáme farmu, takže máme hráče rozeseté po první lize. Než sem někoho na jeden dva zápasy tahat z nižší soutěže, je asi lepší využít kluky z akademie. Obránce Pavel Průšek dokonce možná začne extraligu v základní sestavě. Dále tu máme Davida Rozsívala nebo Patrika Křížka, kteří jsou věkem takřka dorostenci. Nebojíme se toho, ale na druhou stranu nechceme dělat věci na oko. Když se uvolní místo a kluci budou mít ten správný přístup, pravděpodobně zasáhnou.

Tomáš Filippi byl realizačním týmem vybrán jako nový kapitán. Proč jste se rozhodli právě pro něj?
V úvahu připadali i další hráči, my se ale rozhodli pro Tomáše. Když nepočítáme zahraničí, nehrál nikdy za nikoho jiného než za Tygry. Je lídrem jak v kabině, tak na ledě. K tomu s námi navíc podepsal dlouholetou smlouvu. V porovnání s některými dalšími pro něj hrálo ve prospěch také to, že bydlí přímo v Liberci. Na stadionu tráví hodně času i po večerech, což je podle mě vlastnost, kterou by měl kapitán mít.


Filip Pešán (vlevo) s asistentem Jiřím Kudrnou

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Výkon přesně odpovídal naší přípravě, radoval se po výhře Kváča

Úspěšný vstup do sezóny! Šelmy loupily v Brně

Catering v sezoně 2024/25: Bez zdražení, zato s řadou novinek

Z našeho fanshopu

Mikina TYGR pánská

1045 Kč
Koupit

Čepice zimní TYGR

390 Kč
Koupit

Puk TYGR

125 Kč
Koupit

Triko TYGR dámské

590 Kč
Koupit