Bílí Tygři Liberec

Ne každý může trávit svátky doma. Bílí Tygři před Vánoci pomáhají

Date of publication Author Klub

Liberec - Vánoce má každý spojené s s pocity klidu a pohody v teple rodinného krbu. Ne každý však může tyto pocity zažívat. Bílí Tygři se proto rozhodli před vánočními svátky upozornit na problematiku lidí bez stálého domova a pomoci libereckému centru Naděje.

Liberecké nízkoprahové centrum Naděje pomáhá osobám ohroženým sociálním vyloučením při jejich stabilizaci a návratu k běžnému způsobu života. Řada klientů centra nemá stálý domov, Naděje jim tedy nabízí možnost přenocování v noclehárně, stravu, sprchu a ošacení v nízkoprahovém centru, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychoterapeutem, adiktologické poradenství.

Bílí Tygři se rozhodli centru Naděje pomoci a v duchu Vánoc vyrazili do jeho sídla. Patrik Augusta, Marek Zachar, Jan Štibingr a Jan Ordoš nachystali velký hrnec s gulášovou polévkou a zamířili mezi klienty. Kouč Tygrů k tomu přidal rovněž pytel s oblečením, které centrum Naděje rozdá mezi potřebné.

Běžné vydávání polévky se rychle změnilo v družnou debatu. Tygři si vyslechli silné příběhy, které dovedly klienty do jejich svízelné situace, především však svou návštěvou celé centrum Naděje potěšili. "Bylo to to nejmenší, co jsme mohli pro lidi bez stálého domova udělat. Spíše je třeba smeknout před těmi, kteří to dělají na každodenní bázi," popisoval návštěvu Patrik Augusta.

Také zaměstnancům centra Naděje udělala návštěva velkou radost. „Před Vánoci si na nás občas někdo vzpomene, takovouto vzácnou návštěvu jsme tu ale měli poprvé. Tygři si nás sami vybrali s tím, že takovou organizaci, jakou jsme my, ještě nepodpořili. Zajímali se o lidi, kteří jsou více na okraji společnosti, a postarali se jim tak o velký zážitek,“ popisoval koordinátor libereckého centra Naděje Pavel Matějka.

Více o samotné návštěvě si můžete přečíst ZDE.

Tradice místa pro hosta

To ale nebylo vše. Jednou z tradic Vánoc je ponechání volného místa pro případného hosta u štědrovečerní tabule. A v duchu této tradice se Bílí Tygři rozhodli pozvat klienty na vánoční hokejové utkání, které náš tým odehraje ve středu 23. prosince od 18 hodin s Kladnem.

Díky dohodě s jedním z partnerů klubu se podařilo v hledišti uvolnit dostatečný počet sedadel, která v tento vánoční čas obsadí právě klienti centra Naděje. Někteří z nich tak budou moci po dlouhých letech znovu zažít atmosféru Vánoc.

Centrum Naděje pomáhá svým klientům po všech stránkách, zájemcům nabídlo v minulých měsících také možnost očkování. Klienti, kteří ve čtvrtek zamíří na zápas s Kladnem, tak splňují veškerá nezbytná platná protipandemická pravidla. V Home Credit Areně se díky tomu najde místo pro zhruba dvě desítky klientů centra.

Aby dále upozornili na problematiku osob, které musejí trávit Vánoce namísto svého domova venku na ulici, obléknou Tygři v tomto utkání venkovní bílé dresy. "Chceme využít pozitivní energii, kterou Vánoce nabízejí, abychom upozornili na problematiku osob bez stálého domova. Ty se přitom do této složité situace dostaly často bez svého zapříčinění. I malý čin může udělat v této době někomu velkou radost," dodává Jakubec.

Pomáhejte s Tygry

Chcete se připojit k Bílým Tygrům? Nejen během Vánoc máte možnost. Liberecké centrum Naděje můžete podpořit finančním darem na účet 226069916/0300, případně věcným darem v podobě vámi nevyužívaného či vyřazeného oblečení.

Více informací o centru Naděje či o způsobech, jak se do pomoci zapojit, naleznete na webových stránkách organizace.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit