Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři hlásí další posilu. Pod Ještěd přichází obránce Roman Graborenko

Date of publication Author Klub

Liberec - Šestadvacetiletý obránce Roman Graborenko bude vůbec prvním Bělorusem, který oblékne dres Bílých Tygrů. Mnohonásobný reprezentant své země a účastník čtyř světových šampionátů se s vedením libereckého klubu dohodnul na ročním kontraktu s případnou jednoletou opcí. Bek se zkušenostmi z NHL i KHL do Liberce přichází po krátkém angažmá v Litvínově. V české nejvyšší soutěži si Graborenko doposud připsal 22 startů.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

„Roman je velmi dobře fyzicky disponovaný obránce s držením hole na pravou stranu, což nám vhodně doplní naše obranné dvojice. S jeho osobou do našeho týmu přicházejí také zkušenosti z dlouholetého působení v nižších zámořských soutěžích, v NHL a KHL. Možná není v rámci České republiky až tak známým hráčem, ale jedná se o zkušeného obránce v ideálním hokejovém věku. Myslím si, že nám výrazně pomůže vyztužit naše obranné řady.“


Profil Romana Graborenka

Rodák z běloruského Mogilevu je už v šestadvaceti letech hokejovým světoběžníkem. Urostlý bek se ve svých sedmnácti rozhodl okusit zámořský hokej, a zamířil proto do americké Eastern Junior Hockey League. Po jednom roce stráveným ve Philadelphii se na další dvě sezony přesunul do Kanady, kde hrál za Cape Breton a Drummondville juniorskou QMJHL.

Od sezony 2012/13 působil čtyři roky na farmě New Jersey v Albany, kde dvakrát překročil hranici 20 bodů za sezonu. Během té doby si i v jednom utkání vyzkoušel atmosféru NHL, když naskočil za první tým Devils. Před sezonou 2016/17 ovšem zvolil návrat do rodného Běloruska. Za Dinamo Minsk si v Kontinentální hokejové lize připsal 8 bodů v 16 zápasech. Na další sezonu ovšem znovu měnil barvy, a to hned dvakrát. Nejprve hrál za Neftěchimik Nižněkamsk, kde po 17 utkáních skončil a zamířil za exotikou do čínského Kunlunu. V průběhu ročníku 2018/19 poprvé okusil také českou nejvyšší soutěž, kdy vyztužil obranu litvínovské Vervy. Ve 22 extraligových duelech posbíral 5 bodů.

Šestadvacetiletý zadák je i pravidelným sběratelem reprezentačních startů. V běloruské reprezentaci působil už od mládežnických kategorií, za seniorský výběr nechyběl na čtyřech světových šampionátech. Dohromady odehrál za národní tým 42 utkání, v nichž získal 15 kanadských bodů.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit