Bílí Tygři Liberec

Po dvou úspěšných sezonách Bílé Tygry opouští útočník Marek Kvapil

Date of publication Author Klub

Liberec - Čtyřiatřicetiletý forvard Marek Kvapil se po necelých dvou sezonách loučí s Bílými Tygry. Úspěšné angažmá korunoval 57 kanadskými body ve 47 utkáních základní části. Tygrům tak výraznou měrou pomohl k zisku Prezidentského poháru a ke stříbrným medailím. Zkušený útočník se s klubem domluvil na předčasném ukončení smlouvy.

Hned od svého příchodu k Bílým Tygrům v průběhu sezony 2017/18 se stal Marek Kvapil tahounem. Zvýšil produktivitu týmu, který v play-off dovedl do sedmého čtvrtfinále proti favorizovanému Hradci. V posledním ročníku dlouho vládl tabulce produktivity, nakonec se umístil na druhé pozici. Bodově se jednalo o jeho nejúspěšnější sezonu v kariéře.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

„Marek Kvapil se stal po příchodu k Bílým Tygrům naším klíčovým hráčem. Výrazně nám pomohl jak v loňské sezoně, kdy exceloval v play-off, tak v letošním ročníku, kdy do posledních kol bojoval o titul nejproduktivnějšího hráče soutěže. To jasně dokazuje jeho hráčskou kvalitu. Marek přišel s přáním o uvolnění do zahraničního klubu, čemuž jsme chtěli vyhovět. Po vzájemné debatě jsme dospěli k dohodě o ukončení hráčské smlouvy. Nevím, jestli Marek nakonec zakotví v některém zahraničním klubu nebo jestli zůstane v tuzemské nejvyšší soutěži. Přeji mu hlavně hodně zdraví a dalších sportovních úspěchů v jeho kariéře.“


Profil Marka Kvapila

Rodák ze slovenské Ilavy ve své rodné zemi strávil výraznou část mládežnických kategorií, v sezoně 2001/02 se však přesunul do pražské Slavie. Zde postupně oblékal dres staršího dorostu a juniorky a v devatenácti letech střádal také první starty v extralize.

Svými výkony zaujal zámořské skauty, následoval tak přesun do kanadské juniorské OHL. V dresu Saginaw Spirit si ve své první sezoně připsal v 53 zápasech skvělých 62 bodů. V ročníku 2004/05 pomohl také juniorské reprezentaci, s níž na mistrovství světa vybojoval bronz. I díky tomu si ho v 6. kole draftu vybrala Tampa Bay. Kvapil se sice v následujících třech sezonách snažil prosadit z farmy, do NHL ale nenakoukl. Zvolil tak návrat do Čech, kde oblékl dres Vítkovic. S nimi v roce 2010 došel až do finále play-off a zahrál si i na mistrovství světa, kde do své sbírky úspěchů přidal zlatou medaili.

Už jako mistr světa se přemístil do Brna, kde se zařadil mezi hlavní tahouny. Následně Marek Kvapil zamířil do KHL, kde si hned v prvních dvou sezonách v dresu Dynama Moskva sáhl na Gagarinův pohár pro šampiony soutěže.

V moskevském Dynamu strávil ještě ročník 2013/14, než započalo jeho putování dalšími celky. Po dvou sezonách, v nichž postupně působil v Čerepovci, Nižnekamsku a Záhřebu, se opět vrátil do Brna, kde v sezoně 2016/17 40 body v základní části a dalšími 10 v play-off pomohl Kometě až k zisku titulu.

Ročník 2017/18 načal opět v KHL, kde si ho jako posilu vyhlédl Chabarovsk. Tohle angažmá ovšem nemělo dlouhého trvání. V listopadu 2017 se stal hráčem Bílých Tygrů a okamžitě se zařadil mezi největší tahouny mužstva. Během 32 zápasů nastřílel 13 branek, k nimž přidal také 20 asistencí. V play-off se pak se sedmi góly stal nejlepším střelcem týmu. U Tygrů pokračoval také v následující sezoně, ve které posbíral 57 bodů ve 47 duelech základní části, čímž výrazně pomohl k zisku Prezidentského poháru. V play-off se pak na zisku stříbrných medailí podílel 13 kanadskými body.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit