Bílí Tygři Liberec

Šmíd o nové roli: Je to závazek. K hráčům současné generace si musíte najít cestu

Date of publication Author Jonáš Majtyka, Jan Čermák

Liberec – Hráčskou kariéru už sice legendární Ladislav Šmíd ukončil, z hokejového světa ovšem zdaleka nezmizel. V uplynulých letech trénoval mladé hráče v jeho domovském Edmontonu a nyní se vrací zpět i do českého dění. Nově totiž doplní realizační tým reprezentace juniorů, v němž bude asistovat Patriku Augustovi. Co od nové role čeká a jak nahlíží na vývoj jeho trenérské kariéry? V rozsáhlém rozhovoru okomentoval i parádní sezónu Jakuba Rychlovského nebo finále Stanley Cupu

Nově budeš zastávat roli asistenta trenéra juniorské reprezentace. Jak se to seběhlo?
S Patrikem (Augustou) jsme v kontaktu a občas si píšeme. Tohle ale pro mě bylo překvapení. Zavolal mi, když jsem byl na dovolené v Mexiku, a nastínil mi, že se možná uvolní post trenéra obránců. Stalo se to tak dva tři měsíce zpátky. V té době už bylo pravděpodobné, že Vítkovice neuvolní Pavla Trnku, který se tam stal hlavním koučem. Patrik se mě ptal, jestli by mě to zajímalo. Pobavil jsem se o tom s manželkou a řekl jsem mu, že ano. Nastínil mi, co by to zhruba obnášelo a že se mi poté ozve. O pár týdnů později mi volal, že Pavla Trnku Vítkovice nepustily, a já místo přijal. Na svazu to posvětili a byl jsem jmenován jako asistent trenéra reprezentace dvacítek.

Co od této nové pozice očekáváš?
Mám z toho malinko trému. Je to pro mě velký závazek, mistrovství světa juniorů je prestižní turnaj. Myslím si ale, že zkušeností mám dost, na dvacítkách jsem byl třikrát. Být na střídačce jako trenér je samozřejmě něco jiného. V Kanadě už však spolupracuji s několika kluby na různých úrovních, takže se pořád učím.

S Patrikem Augustou se dobře znáš z libereckého angažmá. Jak se těšíš na vaši spolupráci?
Součástí realizačního týmu je kromě něj i Robert Reichel a Martin Láska s Romanem Mizerou z Liberce. Se všemi se znám a jsem rád, že se k nim přidám. Patrik říkal, že jim to výborně šlape, snad mezi ně zapadnu. Každý trenérský štáb je jiný, takže se samozřejmě budu muset učit další nové věci. Pořád je to ale hokej a z něj mám zkušeností dostatek.

„Do Evropy budu létat hodně. Musím se dál učit.“

Bude součástí tvé pracovní náplně i třeba skautování hráčů v zámoří?
O tom jsme se úplně nebavili, ale čekám, že ano. Chodím tu hodně na juniorské zápasy, takže se určitě zajdu podívat na kluky, které budeme mít v širší nominaci. Hodně je budu skautovat přes videa, ale chci se s nimi setkat i osobně a seznámit se s nimi. Bude k tomu prostor hlavně na letních kempech. Rád bych je poznal i mimo led.

Jaký program tě od června do prosincového mistrovství čeká?
Teď brzy přiletím do Česka, protože nás čeká kemp a nějaké přátelské zápasy. Poté se na tři čtyři týdny vracím do Kanady. Na začátku srpna bude u nás v Edmontonu Hlinka-Gretzky Cup pro kategorii U18, na který bych se chtěl podívat. Je ve hře, že by přijel i Patrik. Následně nás čekají ještě dva přípravné turnaje, takže budu do Evropy létat celkem často.

Přes Atlantik se tedy docela nalétáš...
Časově to bude náročné, ale chci s realizačním týmem být, abychom si na sebe všichni vzájemně zvykli. Navíc je to pro mě další učení, takže z toho nechci vypadnout. V Kanadě trénuji v jedné hokejové akademii a úplně bez problému mi povolili za naší dvacítkou jezdit.

Ladislav Šmíd o trénování mladých hráčů
Hokej se pořád posouvá, mě vychovala ještě stará evropská škola, kdy se vůbec nesmělo odmlouvat trenérovi a všechno bylo jiné. Teď je komunikace mnohem důležitější, protože si trenér musí najít k hráči správnou cestu.

Mohl bys připomenout, jaká je tvá momentální pracovní náplň v Kanadě?
Pořád působím u Edmontonu Oil Kings (juniorská WHL, pozn. red.), kde jsem v development programu pracoval s našimi mladými obránci. Pak jsem vzal práci v jedné celkem prestižní hokejové akademii, odkud chodí kluci i do hlavních juniorských soutěží. K tomu všemu jsem si ještě rozjel vlastní byznys, v němž nabízím soukromé tréninky pro hráče nebo týmy. Díky tomu vídám různé ročníky hokejistů a styly hry. V podstatě pracuji v rozsahu od devítiletých dětí až po juniory, je to velmi rozmanitý sortiment.

Taková pestrost ti teď asi může být k užitku, že?
Doufám, že ano. Hokej se pořád posouvá, mě vychovala ještě stará evropská škola, kdy se vůbec nesmělo odmlouvat trenérovi a všechno bylo jiné. Teď je komunikace mnohem důležitější, protože si trenér musí najít k hráči správnou cestu. Tahle generace už je zkrátka jiná.

V čem konktrétně?
Viděl jsem to u Oil Kings, kde trenér chtěl, aby za ním hráči chodili, protože potřeboval vědět, jak se tým cítí. V tomto směru jsem se poslední dva roky hodně naučil. Vidím to i u svých dětí. Člověk s nimi zkrátka musí mluvit, aby poznal, co jim vyhovuje a co ne. Trenéřina už není jen o detailech na ledě, ale i těch mimo mantinely. Hráči za vámi musí jít a věřit vám.

„Kuba Rychlovský strašně chce. Podpis v NHL je zasloužený.“

Předpokládám, že jsi v průběhu sezóny po očku sledoval i Tygry. Jak se ti líbily jejich výkony s tak mladým mužstvem?
Kluci se podle mě vůbec neztratili a odehráli dobrý ročník. V liberecké organizaci se na rozvoj mladých hráčů hodně dbá a pomáhají tomu i zkušení hráči v kádru. Teď to budou třeba Radim Šimek s Adamem Musilem, kteří se vrací. Filozofie Tygrů se mi vždycky líbila a podpisy hráčů v zahraničí ukazují, že je správná.

Co říkáš na výkony Jakuba Rychlovského, který ve 22 letech vyhrál tabulku střelců?
Myslím si, že měl vždycky velký potenciál a nyní ho zúročil. Skvěle se povedlo spojení s Tomášem Filippi, kterému ještě zpětně gratuluji k ocenění Hokejista sezóny. Jsem strašně rád, že Kuba podepsal v Detroitu. Teď už to bude jen na něm a podle mě by mu to mohlo vyjít.

Ladislav Šmíd o finále Stanley Cupu
Vím, jaká úžasná atmosféra byla na mistrovství v Praze, v Edmontonu podobné šílenství trvá už dva měsíce. Celé město tím dýchá, všude potkávám lidi v dresech a auta s vlaječkami. V televizi i rádiu se řeší jenom hokej.

Jaké jsou podle tebe jeho přednosti?
Co si ho pamatuji, od prvního dne v „áčku“ pořád makal a snažil se naslouchat. Je to kluk, který strašně chce a vy to na něm vidíte. Vždycky si nakládal – byl poslední v posilovně, poslední na ledě... Podpis v NHL je naprosto zasloužený a moc mu to přeji. Mrzí mě, že nebyl na mistrovství světa. Podle mě se tam pro něj mohlo najít místo, ale vyhrála se zlatá medaile, takže to nebudu nijak kritizovat. Teď se hlavně musí připravit na kemp v Detroitu, aby jim ukázal, co v něm je.

Nelze se nezeptat také na finále Stanley Cupu. Oilers stáhli ztrátu z 0:3 na 2:3 a teď budou hrát doma. V Edmontonu asi bude pořádný hukot, že?
Bohužel na ten zápas nebudu moct zajít, protože mám na tu dobu naplánované nějaké tréninky. Každopádně očekávám, že to bude neskutečné. Vím, jaká úžasná atmosféra byla na mistrovství v Praze, tady podobné šílenství trvá už dva měsíce. Po takovém průběhu finále se to ještě umocnilo. Celé město tím dýchá, všude potkávám lidi v dresech a auta s vlaječkami. V televizi i rádiu se řeší jenom hokej. Oilers už každý odepisoval, ale celý tým se zvedl a McDavid předvádí něco, co NHL hodně dlouho neviděla. Jsou tu velká očekávání. Doufám, že to doma vyjde a rozhodne sedmý zápas na Floridě.


Ladislav Šmíd během tréninku Edmontonu Oil Kings; FOTO: Edmonton Oil Kings

Úvodní foto: chl.ca

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Petr Kváča: Takhle se doma nebojuje. Všichni musíme zabrat

Vojtěch Budík krátce o návratu po zranění

Šelmy domácí prokletí nezlomily, Plzni podlehly v prodloužení

Z našeho fanshopu

Kšiltovka TYGR snap

520 Kč
Koupit

Lahev sportovní TYGR 0,75l

185 Kč
Koupit

Triko TYGR dámské

590 Kč
Koupit

Čepice zimní TYGR

390 Kč
Koupit