Bílí Tygři Liberec

Balinskis slaví v premiérové sezoně v NHL! Jeho Florida si došla pro Stanley Cup v sedmém zápase

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Bývalý ofenzivní obránce Bílých Tygrů Uvis Janis Balinskis, který pod Ještědem odehrál sezonu 2022/23, se hned v prvním ročníku za mořem dočkal největšího možného úspěchu. S týmem Floridy Panthers slaví zisk Stanley Cupu, když Panteři udolali Edmonton Oilers v sedmi zápasech.

Lotyšský bek se přesunul za moře před rokem po skvělé sezoně v tuzemsku, kdy byl jako nejvytěžovanější hráč Bílých Tygrů vyhlášen nejlepším obráncem Tipsport extraligy. V 57 utkáních zaznamenal 42 kanadských bodů, čímž se rovněž stal nejproduktivnějším obráncem české nejvyšší soutěže.

V NHL dostal příležitost od začátku sezony i díky dlouhodobým zraněním opor zadních řad Aarona Ekblada a Brandona Montoura. V základní části tak stihl 26 utkání, ve kterých vstřelil gól a na další dva přihrál. Po návratu obou beků se přesunul na farmu do Charlotte a za tamní Checkers odehrál 37 zápasů, ve kterých získal 21 bodů. Se záložním týmem se však do play off neprobil, i proto byl součástí Panthers během vyřazovací fáze, ačkoliv nejvypjatější boje sezony sledoval pouze z tribuny. Vzhledem k tomu, že do finálové série nezasáhl a v základní části neodehrál ani polovinu zápasů, bude jeho jméno chybět na nejslavnější hokejové trofeji. I tak si ale s týmem může užívat nejšťastnější momenty v kariéře. Loni přitom Balinskis dosáhl s reprezentací Lotyšska na senzační bronzové medaile na světovém šampionátu.

Cesta Floridy play off byla velkou výzvu pro tým z jihovýchodního pobřeží Spojených států. V prvním kole si Panteři poradili s Tampou 4:1, ve druhém vyřadili Boston 4:2 i s enklávou českých hokejistů. Stejně tak si poradili i ve finále konference s favorizovanými New York Rangers. Obhájci loňského finále se tak po roce znovu probili do bitvy o pohár, ve kterém je čekal Edmonton. Oilers přitom na finále čekali dlouhých 18 let. Florida začala sérii skvěle, zvítězila v prvních třech utkáních a vypadalo to, že jí už titul nemůže proklouznout mezi prsty. Edmonton ovšem třikrát utekl hrobníkovi z lopaty, a vynutil si tak populární sedmý zápas. V tom byli ale šťastnější Panthers, kteří slaví první Stanley Cup v klubové historii.

Balinskis ještě v dresu Bílých Tygrů

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Přišel čas na odvetu za přípravu? Pod Ještěd dorazí Kladno

Petr Kváča: Takhle se doma nebojuje. Všichni musíme zabrat

Vojtěch Budík krátce o návratu po zranění

Z našeho fanshopu

Puk TYGR

125 Kč
Koupit

Kšiltovka TYGR snap

520 Kč
Koupit

Mikina TYGR pánská

1045 Kč
Koupit

Mikina TYGR dámská

1045 Kč
Koupit