Bílí Tygři Liberec

První gól Klapky nebo šampion Balinskis. Jak se dařilo Tygrům v zámoří?

Date of publication Author Kryštof Havíř

​Liberec — Libereckou organizací za ta léta prošlo nemalé množství talentů, kteří ji reprezentují ve dvou nejvyšších zámořských soutěžích. V NHL či AHL v uplynulé sezoně nastupovalo hned devět bývalých Tygrů, na které se nyní zaměříme. Hráči z ostatních lig budou následovat v samostatném článku.

Zacha prvním centrem Bruins

Bývalá šestka draftu Pavel Zacha zažil v Bostonu zatím svou bodově nejvydařenější sezonu a ukazuje tak, že mu to mezi Medvědy svědčí. V 78 zápasech si připsal 59 bodů, z toho hned 21 byly branky. Z týmového hlediska pak s Bruins došel do druhého kola play-off, kde je vyřadil pozdější šampion z Floridy v šesti utkáních. Chuť si ale pár týdnů nato spravil v Praze, kde byl součástí zlaté party.

Šimkova derniéra v zámoří

Po několika sezonách v hlavním týmu Sharks strávil Radim Šimek svou poslední zámořskou sezonu v AHL, kde nasbíral 19 bodů v 57 utkáních. Starty rozdělil mezi farmu San Jose a Detroitu, kam byl ke konci přestupového okna vyměněn. Nyní se už ale vrací zase na evropská kluziště, když podepsal pod Ještědem smlouvu na tři roky. O své poslední sezoně se pak rozpovídal v nové epizodě Nad(h)ledu.

Vytoužený cíl pro Klapku

Výtečnou sezonu má za sebou i urostlý útočník Calgary Flames Adam Klapka. Ten strávil většinu ročníku v nižší AHL, kde si připsal 46 bodů v 65 zápasech. Jeho výkony tak neunikly zraku trenérského štábu Flames, který jej povolal k šesti utkáním ve slavné NHL. V tom posledním proti San Jose si navíc připsal svou první branku. V organizaci by měl navíc pokračovat i nadále, jelikož po vypršení původního dvouletého kontraktu dostal kvalifikační nabídku.

Adam Klapka po premiérové brance v NHL
Je to úžasný pocit, hlavně tady na domácím ledě. Nikdy to nezapomenu. Myslím, že už byl čas ukázat, že v NHL můžu hrát. Při gólu to byl spíš instinkt, snažil jsem se puk hlavně dostat na bránu.

Vítěz Stanley Cupu Uvis Janis Balinskis

Jako z pohádky. Tak by se dal popsat hned první rok lotyšského beka po odchodu do zámoří. Hlavní tým Panthers udělal Balinskis hned na začátku sezony v kempu, a i když se v něm pak kvůli návratu zraněných defenzivních opor neudržel, stačil si v NHL připsat 26 startů i premiérovou branku. To hlavní ale přišlo jen pár dní zpátky, když nad svoji hlavu zvednul stříbrný Stanley Cup.

Smůla se lepila Vaněčkovi na paty

Na uplynulý ročník by pak naopak rád zapomněl Vítek Vaněček. Přestože v New Jersey dostával z brankářů nejvíce prostoru, nepovedlo se mu nabrat optimální formu a nakonec byl vedením vyměněn do San Jose. Dalším smolným momentem sezony pro osmadvacetiletého brankáře pak bylo zranění v dolní části těla, jež utrpěl v únoru proti Carolině. Od té doby do utkání nenastoupil.

Jan Jeník putuje do Ottawy

Šestou sezonu v zámoří strávil Jan Jeník převážně v AHL. Třiadvacetiletý útočník si v 55 utkáních připsal 36 bodů a na pět utkání nakoukl ještě jako Kojot i do NHL. Po této sezoně se organizace stěhuje ze slunné Arizony do Utahu, Jeník ale míří jiným směrem. Na začátku přestupového období byl vytrejdován do Ottawy.

Nová smlouva pro Čajana

Do dvaadvaceti utkání farmářské AHL naskočil i gólman Pavel Čajan. Ten chytal na farmě Blue Jackets v Clevelandu, kde se jeho procentuální úspěšnost pohybovala kolem devadesáti procent. Ve svých jednadvaceti letech má ale stále velký potenciál, což vidí i vedení farmy, které s ním nedávno podepsalo roční kontrakt.

Konzistentní výkony Teplého

I během třetí kompletní sezony v zámořské AHL si forvard Michal Teplý držel průměr kolem půl bodu na zápas, na povolání do NHL to ale bohužel opět nestačilo. Od Chicaga k tomu všemu navíc neobdržel kvalifikační nabídku na nový kontrakt a jeho budoucnost v zámoří je tak nejistá.

Pekařovo loučení

Bývalý prospekt Buffala Matěj Pekař pendloval poslední sezonu mezi AHL a nižší ECHL. Více času ale strávil v prvně jmenované lize, kde zaznamenal 7 bodů v 20 utkáních. Nabídku další smlouvy neobdržel, a proto se rozhodl pro návrat do Čech, a to do Litvínova.


Pohled na Pavla Zachu (FOTO: Bob DeChiara, nhl.com)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

OBLÉKÁNÍ VÝSTROJE POSLEPU | Dery vs. Mišo

Nejnovější články

Tygří vítězové Stanley Cupu: České legendy a jeden Lotyš

Historie bodového rekordu: Kteří hráči posouvali hranici?

Draft CHL: Kluby si zajistily práva na Krále a Bartoviče

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit