Bílí Tygři Liberec

Představujeme kádr pardubického týmu

Date of publication Author Radoslav Vavřina

L i b e r e c - Už v sobotu začne na východě Čech semifinálová série mezi Libercem a Pardubicemi, a tak je na čase podívat se, kdo se postaví proti Severočechům. Více informací o kádru týmu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice naleznete níže.

Brankáři

 
 
Gólmanská jednička Martin Růžička
 
 
Martin Růžička - Brankářská jednička východočeského celku nemá kromě jména nic společného s trenérem Slavie Vladimírem Růžičkou. Čtyřiadvacetiletý pardubický rodák je nadějí už dlouho od svých mládežnických let, ve své zlomové sezoně 2007/08 na hostování v Mladé Boleslavi dovedl Středočechy do extraligy, pak se vrátil přímo do prvního týmu Pardubic. V roce 2010 vyhrál jako náhradník Dominika Haška titul, od té doby je jedničkou svého celku.

Dušan Salfický - Salfického zná snad každý správný hokejový fanoušek. Ve svých nejlepších letech často reprezentoval Českou republiku a na MS si připsal hned dva starty ve třech nominacích. V posledních letech pendloval mezi extraligou a 1. ligou. Letos jako hráč Litoměřic vystřídal už dva extraligové celky, a to karlovarskou Energii a právě Pardubice, kam byl v obou případech propůjčen jen v rámci hostování.

Vladislav Koutský - Rodák z Náchoda a bývalý juniorský reprezentant letos nastoupil k sedmi utkáním české nejvyšší soutěže. Mimo to často nastupuje v 1. lize, a to za Hradec Králové, Chrudim a posledně také za ambiciózní Ústí nad Labem.

Marek Langhamer - Sedmnáctiletý talent je už druhým rokem stabilní jedničkou pardubické juniorky a Češi s ním mohou počítat jako s prvním gólmanem na letošní MS do 18 let. Loni se předvedl jako jednička české "sedmnáctky" na Evropském olympijském festivalu mládeže (EYOWF) v Liberci.


Obránci

Aleš Píša - Pětatřicetiletý obránce patří bezesporu k nejzkušenějším článkům východočeského kádru a za Pardubice hraje s pětiletou přestávkou už od dětských let. Přestože hrál za Českou republiku na MS juniorů a později se dostal do NHL, kde odehrál 53 utkání za Edmonton a New York Rangers, na mistrovství světa za "A" reprezentaci se nikdy nedostal. Brzy si připíše svůj šestistý start v extralize. V roce 2010 byl členem zlatého pardubického kádru.

Jan Kolář II - Jmenovec svého spoluhráče, útočníka Jana Koláře, je také pardubickým patriotem a podobně jako Píša, i on hraje za Východočechy od dětství jen s malými přestávkami. Ve dvaceti si připsal svůj extraligový debut, nyní, o pět let později, herně vyrostl do reprezentačních bruslí, když byl letos poprvé nominován na Euro Hockey Tour. I v play-off zatím patří k důležitým článkům našeho semifinálového soupeře.

Vladimír Sičák - Odchovanec Jindřichova Hradce poprvé vkročil do extraligy v sedmnácti letech za České Budějovice, ale vzápětí si odešel budovat kariéru do zámoří. Tam se však nechytil ani v nižší IHL, s návratem do Česka ale také otálel. Po šesti letech ve Finsku a Švédsku nakonec přišel zpět na jih Čech a poté to vzal přes Vítkovice a finský Kärpät do Pardubic.

 
 
Proti Liberci se postaví i jeho odchovanec Václav Kočí
 
 
Václav Kočí - Východočeši mají ve svém kádru i bývalého Tygra. Je jím obránce Václav Kočí, který byl na pod Ještědem vychován, ale nikdy zde neprorazil. Po odchodu z Liberce dostal více času na ledě v dresu Mladé Boleslavi, od té doby se drží kolem patnácti bodů za rok.

Casey Borer - Produkt amerického univerzitního hokeje pochází z Minnesoty, odkud ho v roce 2003 draftovali Carolina Hurricanes. V NHL se ale nikdy neprosadil, a tak po letech na farmách v Albany a Charlotte zkusil evropský, konkrétně český hokej. Za Pardubice ještě ale neskóroval, jedná se totiž spíše o defenzivního zadáka.

Václav Benák - Další zkušený obránce, který má svá nejlepší léta už za sebou. Třiatřicetiletý rodák ze Sokolova se pokoušel dostat stálé místo v extralize dlouho, pořádně se však předvedl až před čtyřmi lety v Plzni, kde se stal nejproduktivnějším bekem ligy. Od té doby se mu už tolik nedaří.

David Havíř - Odchovanec brněnského hokeje, který hrál za Kometu v době jejího sestupu do 1. ligy. Do extraligy vyrostl až ve Znojmě, poté strávil několik let v Pardubicích, kam se nyní vrátil. Na východu Čech působí na hostování z Chomutova.

Marek Drtina - Vycházející hvězda pardubického hokeje ve výšce konkuruje i Tomáši Urbanovi, musí na sobě ale dále pracovat.

Petr Beneš - Devatenáctiletý odchovanec východočeského týmu si letos odbyl svůj první zápas v extralize, bod si nepřipsal.

Jan Zdráhal - Bývalý juniorský reprezentant hraje za Pardubice jen zřídkakdy. Rodák z Dvora Králové odehrál většinu tohoto ročníku za juniorku Východočechů a za prvoligový Hradec Králové.


Útočníci

Jan Kolář I - Veliký oblíbenec pardubických fanoušků bude libereckou svatyni ohrožovat v semifinálové sérii velice často. S Východočechy dokráčel k extraligovému titulu už dvakrát a letos měl navíc ze všech hráčů v extralize nejlepší statistiku +/-. Pravděpodobně v kariéře ještě nezažil úspěšnější sezonu, dokonce se dočkal i své druhé nominace na Euro Hockey Tour. Letos byl pátým nejproduktivnějším hráčem ligy.

 
 
Na Petra Koukala si Bílí Tygři musí dát veliký pozor.
 
 
Petr Koukal - Není divu, že i Koukal je na východě Čech oblíbený, vždyť posbíral stejně bodů jako Kolář. Celkově se pak stal šestým nejlepším střelcem extraligy. Za Pardubice hraje už od juniorky a poslední dobou zde slouží jako kapitán. Kromě dvou extraligových titulů má na kontě i zlato z mistrovství světa 2010.

Jan Starý - I Starý patří k východočeským patriotům. V celé kariéře hrál pouze za Pardubice a za nedaleký Hradec Králové. Krátce poté, co vyrostl z juniorského věku, se prosadil i v extralize. Jeho nejlepší ročník přišel ale až letos. Za Východočechy stihl nasbírat dva tituly.

Jan Buchtele - Teprve jednadvacetiletý rodák z Hradce Králové patří k největším talentům pardubického hokeje. Prakticky rok po ukončení juniorské kariéry se zařadil mezi tahouny Východočechů, přestože si nikdy nezahrál na MS juniorů.

Robert Kousal - Kousal je podobně velkým talentem jako Buchtele a společně s ním potvrzuje teorii, že Pardubice jsou českým Detroitem, tedy týmem, který patří vždy ke špičce a přitom si vychovává talenty pro budoucnost. Na rozdíl od Buchteleho má Kousal na kontě jednu sezonu v zámořské juniorské OHL a vydařené MS juniorů v roce 2010.

Martin Bartek - Zvolenský hokejista má za sebou velice bohatou kariéru. Už v šestnácti odešel hrát za střední školu ve Spojených státech a v zámoří nakonec odehrál šest sezon. Po návratu se stal v dresu Zvolena nejlepším střelcem slovenské extraligy, kterou vyhrál o rok později se Slovanem Bratislava Následně zářil ve druhé německé lize za Essen a v první za Kassel. Letos odehrál pouze půlku sezony, v play-off ale nechybí a patří k vůdcům východočeského celku.

Tomáš Zohorna - Čtyřiadvacetiletý rodák z Chotěboře zářil dva roky v zámoří za Drummondville, ale draft do NHL si nevybojoval. Po návratu mu chvíli trvalo přizpůsobit se evropskému hokeji, nyní už si ale zvykl. Jeho mladší bratr Hynek hraje za brněnskou Kometu.

Radovan Somík - Zkušený bývalý slovenský reprezentant pochází z Martina a za oceánem si jej všimli už v roce 1995, kdy byl draftován Philadelphií. Až po zlatém MS v roce 2002 si konečně zahrál za Flyers, o dva roky později se ale musel vrátit do Evropy. V Pardubicích se usadil před pěti lety a když je zdravý, představuje hrozbu.

Lukáš Radil - Jednadvacetiletý Radil hraje v extralize už čtvrtý rok, ale až nedávno skóroval svůj desátý gól v kariéře. Času má ještě dost a jestli se bude zlepšovat tímto tempem, brzy bude důležitým hráčem Východočechů.

Corey Elkins - Stejně jako Borer, i Elkins pochází z Minnesoty a je produktem amerického univerzitního systému. Draftem nikdy neprošel, avšak z Ohio State University směřoval do Los Angeles, za které se objevil ve třech zápasech. Letos jej potkala nepříjemná událost, když jeho žena, mimochodem sestra Alexe Fostera ze Sparty, měla zdravotní komplikace.

Lukáš Nahodil - Třebíčský odchovanec se stal předloni extraligovým šampionem, mnoho zkušeností v nejvyšší české soutěži ale ještě nenasbíral. Letošní ročník pendloval mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem.

Daniel Rákos - Tvrdý pardubický rodák dorostl do 190 centimetrů, což mu dalo předpoklady uspět za mořem, kde hrál dva roky za Swift Current Broncos. Ve WHL sbíral mnoho trestných minut, přesto se nakonec dostal i na MS juniorů. Po návratu se pořádně prosadil až loni.

Jaroslav Markovič - Bývalý kapitán Martina je zde ze slovenského celku na hostování, v play-off má však na kontě už dvě branky. Šestadvacetiletý Slovák strávil dvě sezony v Americe a vyhrál stříbro na MS do 18 let.

Tomáš Nosek - Další velký talent, o kterém se mluví i v souvislosti s letošním draftem do National Hockey League. Nosek je vysoký a na letošním MS juniorů byl kapitánem českého výběru. Své kvality zatím předvádí především mezi juniory a za Hradec Králové.

Martin Šagát - Toronto Maple Leafs za tohoto vysokého Slováka obětovalo třetí volbu draftu, ten se po letech na farmách v AHL a ECHL raději rozhodl pro návrat do Evropy. Pět let bojoval za Ústí nad Labem, většinu doby v 1. lize, jejíž titul loni ukořistil. V Pardubicích je na hostování, v play-off však ještě nehrál.

Jiří Cetkovský - Přestože se stejně jako tenistka Petra Cetkovská narodil v Prostějově, nejedná se o jejího bratra. Před několika lety v dresu Východočechů zářil a výrazně jim pomohl k jejich poslednímu titulu, další kariéru mu ale zničilo zranění. Většinu letošního ročníku hrál za Mladou Boleslav.

Jan Semorád - Trutnovský odchovanec do Pardubic přestoupil v dorosteneckých letech, nakonec reprezentoval Českou republiku na několika MS, včetně juniorského. Nyní už mu je 24 a je na čase, aby se začal prosazovat i v extralize, jinak zmaří svůj potenciál.

Jiří Půhoný - Půhoný se jen tak tak nedostal na letošní MS juniorů, kde by hrál s výše zmiňovaným Noskem, přestože v kategorii do 20 let je jen těžko zastavitelný. Zatím si bod v extralize nepřipsal, ale času má v 19 letech dost.

Zajímavosti

Počet nasazených hráčů v sezóně: 32
Věkový průměr soupisky pro play-off: 26,6 let
Působili v Liberci: Václav Kočí
Letos nejvíce branek proti Liberci: 2 – Jan Kolář I, Jan Buchtele, Lukáš Radil

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Máme na čem pracovat, smutnil po prohře v Třinci Jaroslav Vlach

Tygři v závěrečné periodě vyrovnali. Na body to ale nakonec nestačilo

Obránce Pavel Průšek odchází do zámoří

Z našeho fanshopu

Lahev sportovní TYGR 0,75l

185 Kč
Koupit

Šála pletená TYGR

320 Kč
Koupit

Mikina TYGR pánská

1045 Kč
Koupit

Lahev sportovní TYGR 0,5l

179 Kč
Koupit