Strečink je nedílnou součástí tréninku, hráčům prodlužuje kariéru, říká Tomáš Krámský
Špindlerův Mlýn/Liberec - Během středeční návštěvy tygřího soustředění ve Špindlerově Mlýnu jsme hovořili také s jedním mužem v pozadí. Byl jím fyzioterapeut Tomáš Krámský, jenž se podílí na stavbě tréninkových jednotek a řídí strečink.
Tomáši, jak moc důležité je protahování při takto náročném týdnu?
Protahování je nedílnou součástí tréninkových metod, protože odplavuje laktát ze svalů. Kyselina mléčná je hodně nepříjemná látka, všichni víme, že když se unavíme, běháme kopce, chodíme do schodů, tak nás pálí stehna. Proto potřebujeme protahovat, tyto škodliviny se tím ze svalů odplaví.
Na co se v letním období, kdy hráči absolvují výběhy a jízdu na kole v horách, zaměřujete?
Ve Špindlerově Mlýnu hodně jezdíme kopce, to znamená, že potřebujeme speciálně uvolnit bedrokyčlostehenní sval. Je to trošku složitější název, ale význam je jasný (úsměv). Sval vychází z beder a upíná se v oblasti třísel. Je to nejčastěji zkracovaný sval, a proto se musí hodně protahovat. Z jeho „zkrácenosti“ vychází menší menší hybnost kloubů a zároveň vznikají bolesti třísel.

Dostáváte během soustředění zabrat více i vy, jakožto maséři a fyzioterapeuti?
Že bychom měli víc práce si nemyslím. V podstatě je to stejná práce jako v Liberci, jenom máme o pár dávek navíc.
Jak ke strečinku přistupují hráči, nesnaží se to trochu šidit?
Myslím, že u hráčů je to hlavně o zvyku. Postupem času určitě přijdou na to, že je to jedna z věcí, která jim prodlouží kariéru.
Když odskočíme od strečinku. Podílíte se přímo i na stavbě samotného tréninku?
Samozřejmě. S Pavlem Hynkem dáváme dohromady určitý koncept tréninkových metod, jak by tréninky měly vypadat. Společně dáváme dohromady také jednotlivé bloky.
Nebudeme se ptát, komu to na tréninku moc nejde, ale kdybyste měl naopak vybrat atleticky nejnadanějšího hráče?
To se asi nedělá (smích). Abych jmenoval jednu osobu, to se skutečně nedělá. Musím říct, že tady na soustředění se snaží skutečně všichni (smích).
Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení
Sdílet