Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: Skladba nového kádru? Ještě minimálně jeden hráč přijde

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Zatímco hráči si po sezoně užívali zaslouženou dovolenou, o trenérovi a sportovním řediteli Filipu Pešánovi to neplatilo. Naplno se totiž věnoval skladbě kádru pro nový extraligový ročník.

Předpokládám, že mezi dvěma sezonami si vzhledem ke své dvojité funkci moc neodpočinete?
Bylo to náročné období. Jsem rád, že jsem v závěru minulého týdne mohl na pár dní odjet z Liberce, protože už toho bylo hodně. Řešil jsem složení týmu, odchody hráčů... Je to každé jaro stejné. Letos jsem na to měl trochu více času, protože jsme po dvou letech měli prázdniny dřív.

Vaše jméno bylo v poslední době velmi často skloňováno ve spojitosti s národním týmem. Je tedy ve hře, že byste v nové sezoně vedl českou reprezentaci?
V podstatě se k tomu nemám jak vyjádřit. Nejsem schopen říct, jak moc se moje jméno případně skloňuje v kombinaci s národním týmem. Může to být pouze novinářská spekulace. Zkrátka se k tomu nemohu vyjadřovat.

Pokud by taková nabídka přišla, uvažoval byste o ní?
Vést národní tým je pro každého trenéra obrovská čest, což platí i pro mě. Pokud bych tedy takovou nabídku dostal, vzal bych ji.

Co se kádru týče, budete se muset vypořádat s řadou změn...
Opustili nás někteří hráči, ať už podepsali smlouvu v zámoří, nebo odešli do jiných klubů, kde například dostali více peněz. To se děje každý rok. Speciálně jsem rád za Lukáše Jaška a Filipa Pyrochtu, kterým se povedlo dosáhnout vysněného kontraktu v NHL. Kádr se musel trochu obměnit. Věřím, že se nám podaří vychovat další Jašky, Šimky a podobně.

Jak byste charakterizoval nové tygří posily?
Každý má trochu jinou osobnost a jiné kvality, stejně tak bude mít každý trochu jinou roli v týmu. Libor Hudáček je skvělý ofenzivní centr. Jako tahoun by měl vytvořit velmi úderné duo s Markem Kvapilem. Radan Lenc je kluk, který má obrovský charakter a kterého jsem osobně chtěl do týmu už několik let. Od návratu Kuby Valského si slibuji zvýšení rychlosti našeho týmu, to nás trochu trápilo v závěru play-off. Hodně si však slibuji také od mladého Tomáše Hanouska, který by v další sezoně mohl být tím bekem, který hodně vyskočí. A Marek Schwarz je skvělý kluk, který nám tu vytvoří výbornou brankářskou dvojici s Romanem Willem.

Filip Pešán si dělá poznámky

Co se týče Jakuba Valského, vrací se po nepříliš vydařené sezoně z Mladé Boleslavi. Věříte, že ho návrat opět nakopne?
Kuba má za sebou dva složité roky. Předminulou sezonu si trochu rozbil svým angažmá ve Slovanu Bratislava, potom se dlouho hledal a pomohl nám v play-off. Zvolil variantu odchodu do Mladé Boleslavi, která nebyla zrovna šťastná. Když si vzpomenu na jeho mistrovskou sezonu, byl jedním z našich největších tahounů. Věřím, že by mohl nyní předvést to samé.

Budete v nové sezoně více počítat také s nedávnými reprezentanty do 18 let Teplým a Jeníkem?
Michal Teplý i Honza Jeník se zapojí do naší přípravy, jen ještě dostali po náročném turnaji volno. Na skladbě kádru jinak neustále pracujeme. Minimálně jeden hráč by měl do týmu přijít.

Pokročila už jednání s dosavadním kapitánem Martinem Ševcem?
Martin je momentálně na Bali, není zrovna jednoduché ho sundat ze surfovacího prkna a dovolat se mu. (úsměv) Na druhou stranu doufám, že najde chuť a sílu pokračovat dál. Má velký podíl na tom, že nám prakticky každý rok vedle něj roste bek pro NHL.

Nyní se přesuňme k startující přípravě. Jak by měla vypadat?
Každý týden budeme jezdit na led, abychom ho úplně neopustili. Stejně tak nás v půlce suché přípravy čeká týdenní soustředění na ledě a po skončení suché fáze dostanou kluci dvoutýdenní volno. Po jeho skončení už začneme také s přípravnými zápasy.

Trénovat už od začátku přípravy pravidelně na ledě, to je poměrně unikátní přístup. Proč jste ho zvolili?
Snažíme se hodně pracovat na dovednostech. Je potom hrozná škoda, když celou sezonu něco pipláte a pilujete, aby potom hráč zůstal dva tři měsíce bez ledu a začínal odznova. Slibuji si od toho, že si udržíme tyto trénované dovednosti a během klasické přípravy na ledě je potom budeme moci ještě více rozvíjet. Gólmani ještě budou mít speciální tréninky, aby si udělali své cviky a pilovali své dovednosti, které jsou oproti ostatním hráčům velmi specifické. Obecně jde o celosvětový trend, z ledu se téměř nesleze. Nepotřebujeme tam být třikrát týdně, aby byli kluci otrávení už před startem sezony, ale chci, aby měli hráči šťávu a aby si udrželi dovednosti. Poprvé jedeme na led už 10. května.

Filip Pešán s úsměvem na tváři

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit