Bílí Tygři Liberec

Jakub Hujer o Hlinka-Gretzky Cupu: Byla to pro mě obrovská čest

Date of publication Author Kristýna Šlechtová

Břeclav/Liberec - Bývalý člen liberecké mládeže, Jakub Hujer, jenž se z Podještědí stěhuje na následující ročník do Kanady, držel společně s Tomášem Cibulkou tygří prapor na prestižním Hlinka-Gretky Cupu, kde Češi obsadili konečné 6. místo. „Atmosféra na stadionu byla parádní,“ ohlížel se rychlonohý útočník za turnajem.

Jaké jsi měl pocity z nominace na Hlinka-Gretzky Cup?
Byla to pro mě obrovská čest, hrozně jsem si toho vážil. Když jsem si přečetl své jméno v nominaci, byl jsem nadšený. Byla to moje první pozvánka na velký turnaj, takže jsem se hrozně těšil.

Byla příprava na letní turnaj složitější v této covidové době?
Byla. Myslím si ale, že v Liberci o nás bylo dobře postaráno. Jak suché, tak i lední přípravy jsme měli dost, jen to bylo trochu náročnější.

Nakonec jste bohužel nepostoupili do semifinále a museli hrát o páté místo. Souhlasíš s tím, že byl rozhodující zápas s Finskem?
Je to tak. Naneštěstí jsme dali jenom jeden gól z pěti nájezdů, což byla obrovská škoda. V zápase jsme hráli líp než Finové. Za mě bylo to utkání naše, mohli jsme určitě vyhrát a poté bojovat o medaile. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo.

V důležitých nájezdech jsi dostal od trenérů důvěru. Věděl jsi dopředu, že pojedeš?
Tušil jsem to a doufal jsem, že pojedu. Mám své verze zakončení nájezdů, ve kterých jsem si jistý. Měl jsem dopředu rozmyšlené, co udělám, ještě před tím, než na mě trenéři ukázali.

Jaké jsi měl pocity z fanoušků v Břeclavi?
Byli parádní. Kotel a ostatní fanoušci, kteří nás chodili na každý zápas podporovat, byli hrozně super. Celý tým z nich byl nadšený, hrozně jsme si tu atmosféru užívali. Diváci si zaslouží velký dík.

Zažil jsi někdy něco podobného?
Možná, když jsme v šestnáctkách hráli trojzápas v Jindřichově Hradci proti Rusům. To byl taky plný dům, takže atmosféra byla super. Hlinka-Gretzky Cup má ale úplně jinou náplň, tlak a atmosféra je znatelně jiná.

Na klubové úrovní máš z Benátek zkušenosti už i z dospělého hokeje. Jak bys porovnal první ligu a turnaj v Břeclavi?
Náboj hry je jiný. Na mezinárodní úrovni je vše rychlejší a člověk má méně času. V Chance Lize jsou oproti tomu chlapi už starší, zkušenější, ale hlavně silnější. Je tam velký rozdíl po silové stránce, každý hráč má už hodně kilo, takže souboje jsou těžší.

Turnaj se hodně povedl slovenské reprezentaci. Co říkáš na její výkony?
Na Slovensku mají hodně výborný ročník 2004/05. Například o rok mladší Dalibor Dvorský se dost prosazuje. Loni byli někteří i na mistrovství dospělých a podle mě je to hodně silná generace. Jsou fakt šikovní.

Od příští sezony budeš nastupovat v QMJHL v Kanadě. Připravuješ se nějak na kanadský styl hokeje?
Bude tam menší hřiště, určitě to bude rychlostně jiné. Bude se to hrát hodně jednoduše, ale připravuji se hlavně psychicky, určitě to bude boj na začátku. Bude to náročný, ale hrozně se tam těším.

Do juniorské soutěže si tě draftoval tým Rouyn-Noranda Huskies. Měl jsi radost?
Ano. Byl to zrovna jeden z týmů, se kterými jsem nijak nekomunikoval, takže to bylo překvapení. Hned jak jsem viděl u toho týmu své jméno, vybavil jsem si Kubu Lauka, který se stejným mužstvem vyhrál Memorial Cup. Měl jsem radost.

V oblasti Quebecku se mluví hodně francouzsky, piluješ už nějaká slovíčka?
Vůbec ne, francouzštině se nevěnuji. Jediné, co umím, je popřát dobrou chuť a poděkovat.

Jakub Hujer v libereckém dresu

Úvodní foto: Ronald Hansel; juniorský hokej

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit