Bílí Tygři Liberec

Posila Tomáš Záborský: S klubem máme stejné vize. Chceme uspět

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Ve finské Liize patřil poslední dekádu mezi nejlepší hráče. Teď se slovenský útočník Tomáš Záborský přesunul na sever Čech jako poslední dílek skládačky sportovního manažera Patrika Augusty. "Moje i klubové vize jsou stejné. Chceme být úspěšní," říká třiatřicetiletý forvard.

Velkou část kariéry jsi působil ve Skandinávii. Proč ses rozhodl pro přesun k Bílým Tygrům?
Zavolal mi trenér Augusta a zeptal se mě, jestli bych měl zájem hrát za Liberec. Bavili jsme se asi půl hodiny o vizích klubu a o mých cílech. Byla to příjemná a otevřená konverzace, zájem byl z obou stran. Proto jsme se dohodli.

Kdy tě poprvé oslovil?
Bylo to někdy před třemi týdny, ještě před turnajem v Kitzbühelu. Takže to trvalo docela dlouho. Jsem ale rád, že to dobře dopadlo a že jsem tu.

Jak se ti tu zatím líbí?
Je to tady super. Sice jen cestuju z hotelu na stadion, takže moc času na průzkum města nebyl, ale to se snad ještě poštěstí během víkendu. Organizace a zázemí v kabině jsou ale jinak na skvělé úrovni, s tím jsem opravdu spokojený.

Prakticky celou kariéru jsi hrál v top evropských soutěžích i v zámoří, můžeš to porovnat?
Je to podobné ve Finsku i ve Švédsku. Kola, posilovna, regenerační zóna, je tu vše, co člověk potřebuje. Tady je to ale ještě o něco lepší. V top klubech jsou kabiny A-týmu podobně komfortní, tady je navíc všeho dostatek. Člověk nemusí čekat, když chce na kolo či do ledové kádě.

Pro tebe to bude první zkušenost s českou extraligou. Co od této soutěže očekáváš?
Bude to něco úplně nového. V Lize mistrů jsem hrál proti Třinci a Kometě, takže nějaká očekávání mám. Proti Kladnu poprvé nastoupím, tam si to trochu osahám a příští týden už startuje liga. Těším se na novou výzvu a doufám, že týmu pomohu k úspěchu.

Proti Kladnu se hned představíš před domácím publikem. Jak se na to těšíš?
Těším se moc. My jsme ve Finsku měli fanoušky do prosince, takže to bylo trochu lepší než tady. Ale zápas jsem hrál naposledy na konci dubna, takže je to už dlouho. Svrběli mě ruce a nemohu se dočkat.

V kabině máš mnoho slovenských spoluhráčů. Ulehčí ti to aklimatizaci?
Pomohli mi hned na začátku. Ukázali mi, jak to tu chodí, to je vždycky příjemné. Rosa (Mislav Rosandič, pozn. autora), Michal Ivan i Fašo (Martin Faško-Rudáš, pozn. autora) se mě ujali. Grigy (Dávid Gríger, pozn. autora) byl na reprezentaci, takže toho jsem poznal až teď. Všichni kluci v kabině jsou ale v pohodě a je tady sranda.

Znal jsi už z dřívějška někoho z kabiny?
Znal jsem jenom Michala Birnera, po kterém jsem před třinácti lety přicházel do juniorky v Saginaw. Tam mi trochu pomáhal. Někoho jsem znal od vidění jako soupeře, ale osobně jinak ne.

V minulosti tady válelo i několik slovenských legend. Byl jsi s některými z nich v kontaktu před svým příchodem?
Ano, s Milanem Bartovičem jsme se bavili. Naše děti chodí v Trenčíně do stejné školky, takže se potkáváme pravidelně. Také Branko Radivojevič mi vyprávěl o Liberci. Jejich zkušenosti byly velmi pozitivní. V minulosti tu úspěšně působilo mnoho slovenských hokejistů a já doufám, že na ně navážu.

Tomáš Záborský během předzápasového tréninku

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit