Bílí Tygři Liberec

Představujeme soupeře: Obry z Belfastu čeká velká evropská premiéra

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Kromě přípravných zápasů se také pomalu ale jistě blíží i Champions Hockey League, do které Tygři vstoupí na konci srpna. Prvním soupeřem jim bude mužstvo Belfast Giants. Pojďme si o tomto týmu ze Spojeného království něco povědět.

Zápasy proti Tygrům

29. srpna: Belfast Giants vs. Bílí Tygři Liberec, 20:30 (SEČ)
5. září: Bílí Tygři Liberec vs. Belfast Giants, 19:45

Základní informace

Soutěž: EIHL (Spojené království)
Založen: 2000
Klubové barvy: bílá, červená a modrá
Domácí hala: SSE Arena (9 000 diváků)

Relativně mladý klub, jenž byl založen v roce 2000, najdeme až ve vzdáleném Severním Irsku, konkrétně v jeho hlavním městě. Belfast je jediným severoirským týmem v EIHL (nejvyšší soutěž Spojeného království), kterou za svou téměř dvacetiletou historii jednou ovládl. K jednomu mistrovskému titulu poté ještě přidal pět vítězství v základní části, které má v tamní lize větší váhu než úspěch v play-off.

Několik let po svém založení se klub dostal do finančních problémů a málem zanikl, nakonec ale přežil. V minulosti za něj průběžně nastoupilo i několik hráčů se zkušenostmi z NHL. Pravděpodobně nejznámější byl Theo Fleury, jenž má mimo jiné i zlatou medaili z olympijských her.

Poprvé mezi elitou

Do CHL se Belfast dostal po velmi úspěšné sezóně. První triumf si připsal již v únoru, kdy ovládl turnaj týmů EIHL zvaný Challange Cup. Nakonec poté zvítězil i v základní části své soutěže, byť to bylo velmi těsné. Mužstvo Cardiff Devils, s nimiž se Tygři utkali v CHL před dvěma lety, totiž předčil pouze o skóre.

V následném play-off dokráčeli Obři až do finále, hraném na jedno utkání, kde však podlehli Cardiffu 1:2. Do Champions Hockey League ale ze Spojeného království postupuje vítěz první části sezóny, takže místo mezi evropskou elitou připadlo Belfastu.

Do CHL se ovšem nakonec podívají i jejich přemožitelé z finále. Obři totiž skončili druzí v Continental Cupu IIHF, jehož vítěz má rovněž právo startu v Champions Hockey League. Druhé místo by tedy nic neznamenalo, jenže titul vyhrál celek Arlan Kokshetau z Kazachstánu, který by pro všechny ostatní kluby představoval nemalé potíže s dopravou. CHL tak udělila Belfastu divokou kartu a jeho postupové místo z domácí ligy připadlo Cardiffu.

Pro tým Belfast Giants to každopádně bude na evropské scéně velká premiéra a dá se očekávat, že do jejich domácí arény dorazí velký počet tamních fanoušků.

Mužstvo krajánků

Stejně jako v ostatních týmech EIHL najdeme i na soupisce Belfastu především hráče z Kanady, což je na ostrovech běžná praxe. Přes toto léto musí Obři řešit velký počet odchodů, mužstvo mimo jiné opustili i tři nejproduktivnější hráči z minulé sezóny a zatím není zcela jasné, kdo by měl převzít roli lídra.

Čas na to mají do 29. srpna, kdy ve svém první zápase v CHL vyzvou na domácím ledě právě Bílé Tygry. Na odvetu se poté liberečtí fanoušci mohou těšit 5. září, kdy Obři z Belfastu zamíří pod Ještěd.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit