Bílí Tygři Liberec

Ladislav Šmíd přidá další rok v tygřím dresu!

Date of publication Author Klub

Liberec - Liberecký odchovanec, dlouholetý reprezentant a obránce s téměř 600 starty v NHL Ladislav Šmíd si prodlouží svou bohatou hokejovou kariéru ještě minimálně o jeden rok. Se svým mateřským klubem se dohodl na nové smlouvě. Barvy Bílých Tygrů bude třiatřicetiletý bek hájit dle nového kontraktu do 30. 4. 2020.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

„Láďa je každým coulem hokejový profesionál a srdcař. Na ledě dokáže dominovat, uplatnit svůj klid a přehled v rozehrávce, podpořit útok, podržet puk i dobře vystřelit. Svou zkušeností a přístupem dokáže strhnout i korigovat mladší spoluhráče jak na ledě, tak mimo něj. Jsem rád, že s Láďou můžeme počítat i do další sezóny, protože je dle mého názoru jedním z nejlepších obránců v celé extralize.“


Profil Ladislava Šmída

Rodák z Frýdlantu patří mezi nejslavnější odchovance libereckého hokeje. Pravidelný člen mládežnických reprezentačních výběrů do extraligy nakoukl už v sezóně 2002/2003, když jako sedmnáctiletý naskočil do čtyř utkání.

O rok později už za “áčko“ nastupoval pravidelně a k tomu stihl také účast na mistrovství světa hráčů do 18-ti a 20-ti let. Nebylo divu, že si rodící hvězdy začali všímat skauti z NHL, kteří talentovaného obránce lákali do zámoří. Během draftu, jehož jedničkou byl ve stejném roce Alexander Ovečkin, si ho v prvním kole jako celkově devátého zvolil Anaheim.

V ročníku 2004/05 si během výluky NHL zahrál například po boku Jiřího Fischera nebo Jaroslava Modrého. I v takto našlapané konkurenci Šmíd obstál, vedle další účasti na MS juniorů, se prosadil i do seniorské reprezentace. Na konci sezony už neodolal vábení ze zámoří a zamířil do AHL, konkrétně do celku Portland Pirates. Už ve svém prvním roce v Americe na sebe upozornil a po úspěšném ročníku na farmě se pro sezonu 2006/07 přesunul do A-týmu Edmontonu. Ve svém premiérovém ročníku v NHL naskočil do 77 zápasů a připsal si v nich 10 bodů. Nakonec se na dlouhé roky zařadil mezi opory Oilers, kde patřil mezi nejvytěžovanější beky.

Když došlo v sezóně 2012/2013 v NHL k výluce, Ladislav Šmíd dlouho neváhal a zamířil domů do Liberce. Za Tygry nastoupil k 22 zápasům, než se po novém roce opět vrátil do Kanady. V téže sezóně stihnul také rozšířil svou sbírku reprezentačních startů, když si podruhé v kariéře zahrál na mistrovství světa. O rok později Ladislav Šmíd v rámci NHL poprvé změnil dres. Po sedmi sezónách v Edmontonu zamířil ke konkurenčním Flames do Calgary. Také mezi “Plameny” se stal oporou obranných řad a vysloužil si reprezentační pozvánku na Olympijské hry v Soči.

Další Šmídovu kariéru poznamenalo nepříjemné zranění zad, kvůli kterému nastoupil během dalších 2 sezon k pouhým 53 zápasům. Ročník 2016/17 dokonce musel zcela vynechat, plně se soustředil na rehabilitaci, trénink a přípravu. V květnu 2017 se nakonec rozhodl pro návrat do Liberce. V uplynulých dvou sezónách vynechal Ladislav Šmíd pouhopouhé 3 zápasy a opět dával najevo, že je výjimečným českým hráčem. V aktuální sezóně pomohl Bílým Tygrům výrazně k zisku Prezidentského poháru. Byl nejvytěžovanějším hráčem celé extraligy a v 51 zápasech si připsal 24 kanadských bodů, což je jeho extraligové maximum.

Ladislav Šmíd nahrává

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit