Bílí Tygři Liberec

Hlavním trenérem U20 se stává Valdemar Jiruš! Vzájemná chemie musí fungovat, hlásí

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Valdemar Jiruš se vrací do role trenéra v tygří akademii, v nové sezóně povede juniory. Devětačtyřicetiletý kouč už se těší, až nový ročník plný změn začne. "Musím přiznat, že mi role hlavního trenéra chyběla," říká. "S trenéry utvoříme mladý tým a myslím, že si budeme rozumět."

Bude v letošní sezóně velkou motivací napravit dojem z té loňské, která se juniorce nepovedla?
Každá sezóna je jiná, na tu loňskou musíme co nejrychleji zapomenout a připravit se na novou. Máme před sebou dva měsíce letní přípravy a čeká nás nový formát soutěže s velkými změnami. Uvidíme, jak to bude celé probíhat. Kluky co nejlépe připravíme a už se těšíme, až to všechno znovu začne.

Dlouhodobě jsi působil na farmě v Benátkách nad Jizerou, loni jsi plnil asistenta trenéra v A-týmu. Vracíš se tedy do známého prostředí, že?
Benátky byly jedinečný projekt, který si myslím, že nám v současnosti chybí. Ukázalo se to u áčka, kde jsme neměli potřebnou hloubku kádru. Musíme každopádně respektovat, že spolupráce skončila. Naším úkolem je juniory maximálně připravit, aby si o místo v A-týmu řekli. Není to nic jednoduchého, naopak. Prosadit se v tomhle věku do extraligy je hodně složité. Budeme na tom ale pracovat a věřím, že budeme úspěšní.

Máš už představu, jakou cestou by zapojování hráčů do áčka mělo fungovat?
Dlouho jsme měli zavedenou cestu právě přes Benátky a myslím si, že to fungovalo, hráči se nám do áčka posouvali. Musíme pro letošek zavést znovu nějaký efektivnější model, protože ten loňský, kdy kluci chodili přes jiné týmy Chance ligy, se moc neosvědčil, podle mě to nebylo šťastné řešení. Teď je před námi nová cesta, na jejímž zavedení budeme usilovně pracovat. Chceme, aby kluci z juniorky klepali na dveře A-týmu. Základem je ovšem samozřejmě v U20 hrát dobrý hokej a pohybovat se na čele tabulky. Musí pro nás být obrovskou motivací a zároveň povinností znovu proniknout do play-off a vychovávat hráče pro reprezentace. Když zvládneme tyhle kroky, bude cesta do áčka otevřená.

Na čem bude potřeba v nové sezóně hlavně pracovat, aby liberecká juniorka znovu zamířila nahoru?
Kluci procházejí vývojem a růstem. Bavíme se hodně o dovednostech, které musíte zvládnout aplikovat do hry. Hráči zároveň musejí být vyzrálí systémově, takticky i kondičně, těch věcí je hodně. Všechno patří k tréninkovému procesu. Hráči zde mají podmínky, naším úkolem je zajistit, aby kluci dělali pokroky a stali se komplexními hráči.

Tvými asistenty bude dosavadní hlavní trenér Richard Lobo a nově i Jan Lucák. Tvořit budete poměrně mladý trenérský kolektiv, těšíš se na to?
Ano, na kolegy se moc těším, stejně jako na roli hlavního trenéra. Musím přiznat, že mi to chybělo a jsem rád, že majitel klubu pan Syrovátko stál o to, abych v akademii jako hlavní trenér působil. Jsme tým mladých kluků a myslím si, že si budeme rozumět. Jsem plný očekávání.

Jak chceš působit na hráče? Budeš více autorita, nebo spíš přátelský typ?
Myslím si, že mám od každého trochu. Mám rád disciplínu a vzájemný respekt. Já hráče respektuji a na oplátku vyžaduji, aby respektovali i oni mě. Zakládám si také na tom, že jsem upřímný. Hráči musejí vědět, proč tady jsou. My jsme tu pro to, abychom je dobře vedli a trénovali. Vzájemná chemie nám musí fungovat, pak můžeme myslet na nějaký úspěch a výsledky. V neposlední řadě i na to, že hráči budou atakovat A-tým, což se v posledních letech tolik nedařilo.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

SOUTĚŽ o vstupenky na čtvrtfinále MS končí v neděli o půlnoci!

Posezónní výprodej ve fanshopu!

Ronald Knot opouští Bílé Tygry. Nově bude působit ve Finsku

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit