Bílí Tygři Liberec

Hlavní trenér U20 Valdemar Jiruš hodnotí turnaj ve švýcarském Zugu

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Obrovská zkušenost a skvělá prověrka před startem extraligy. Takový byl výjezd naší juniorky na předními evropskými celky nabitý turnaj ve švýcarském Zugu, kde Bílí Tygři obsadili konečné páté místo. Za akcí se ohlíží hlavní kouč liberecké dvacítky Valdemar Jiruš.

Liberecká výprava do místa dění dorazila ve středu večer, hned druhý den ráno absolvovala rozbruslení na ledě Bossard Areny v Zugu. Na stejném místě odpoledne rozehrála turnaj soubojem s budoucím vítězem akce – IFK Helsinky z Finska.

Bílí Tygři favorita zápasu nezaskočili, výsledek 1:7 byl ale zároveň až zbytečně vysoký. O přívětivější skóre se náš tým připravil nedůrazem v koncovce a naopak chybami ve vlastním pásmu. "Dostali jsme lekci z produktivity," souhlasí Jiruš. "Vypracovali jsme si šance, ale naše zakončení bylo mizerné. Naopak Helsinky byly v koncovce nekompromisní a potrestaly dvě naše zaváhání. Zároveň nás přetlačily v předbrankovém prostoru a k tomu využily přesilové hry," mrzí trenéra. "Skandinávské týmy na nás udělaly velký dojem. Hrály vyzrálý dospělý hokej, měly komplexní hráče s dovednostmi na vysoké úrovni na všech postech," dodává.

V pátek odpoledne šli Severočeši do akce znovu, tentokrát proti švýcarskému Curychu. A přestože předvedli kvalitnější výkon, na bodový zisk znovu nedosáhli. Opět je totiž srazila zbytečná zaváhání v obranné třetině. "Hrálo se ve vysokém tempu a bylo to o první chybě, kterou jsme udělali my a darovali jsme soupeři branku. Pak jsme v oslabení namazali na druhý gól a dostali jsme se vlastní hloupostí dolů," vzpomíná Valdemar Jiruš.

"Postupně jsme se ale zvedali a z trestného střílení jsme mohli snížit. To se nám nepovedlo a v naší přesilovce jsme darovali soupeři brejk, který využil. Konečný výsledek 1:4 neplynul z toho, že by nás Curych přehrával, trestal ale naše zaváhání," říká kouč.

Jak Curych, tak domácí Zug se na turnaji prezentovali velice solidním dojmem a ukázali, že Švýcarsko bude mít o své místo na hokejové mapě postaráno i nadále. "Švýcarské týmy mají neskutečné podmínky a díky nim jdou mílovými kroky vpřed," uznává Jiruš, který také v Zugu i s dalšími členy libereckého realizačního týmu navštívil zbrusu nové zázemí, ve kterém sídlí tamní hokejová akademie. "To, jaké tam mají podmínky a vybavení, je jiný svět. Jejich filozofie o soudržnosti a spojení celého klubu bez rozlišování na děti a dospělé je úžasná a inspirativní."

Po dvou prohrách v základní skupině si Bílí Tygři mohli spravit chuť v neděli v zápase o páté místo, v němž vyzvali německý Mannheim. A přestože náš tým znovu srážela slabší střelecká produktivita, tentokrát to i díky kvalitnímu výkonu defenzivy v čele s brankářem Hambálkem na vítězství stačilo. "Proti Němcům se nám podařilo jít poprvé v turnaji do vedení a mohli jsme přidat další branky, ale v koncovce jsme opět selhávali. Konečný výsledek 2:0 byl ale zasloužený," říká Jiruš. "Turnaj byl pro nás generálkou před ligou, obrovskou zkušeností a cennou konfrontací s Evropou," dodává.

Zkušenosti nejen ze Zugu budou moci naši hráči zúročit už v sobotu od 13:15, kdy rozehrají juniorskou extraligu zápasem v Hradci Králové.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

SOUTĚŽ o vstupenky na čtvrtfinále MS končí v neděli o půlnoci!

Posezónní výprodej ve fanshopu!

Ronald Knot opouští Bílé Tygry. Nově bude působit ve Finsku

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit