Bílí Tygři Liberec

Michal Birner končí kariéru. V klubu pokračuje v nové roli

Date of publication Author Klub

Liberec - Jedna z nejvýraznějších postav klubové historie Michal Birner končí v osmatřiceti letech svoji bohatou hráčskou kariéru. S Bílými Tygry byl u největších úspěchů, na severu Čech získal mistrovský titul, dvě stříbrné medaile a překonal několik individuálních rekordů. V organizaci bude ale nadále pokračovat. Rozšíří realizační tým jako šéf skautingu.

Legendární útočník pod Ještědem strávil celkem sedm let. Nejprve v sezoně 2015/16 s týmem slavil historický titul, poté odehrál tři sezony ve švýcarské nejvyšší soutěži, aby se v průběhu ročníku 2018/19 vrátil a u Tygrů přidal ještě dalších šest sezon, během kterých s týmem dvakrát dokráčel do finále Tipsport extraligy a získal dva Prezidentské poháry pro vítěze základní části. Poslední sezonu své kariéry odehrál jako kapitán libereckého týmu.

V klubu je držitelem také několika individuálních rekordů. Ve vyřazovací části nasbíral 53 kanadských bodů a 33 asistencí, což se dosud nikomu jinému nepovedlo. Za své působení pod Ještědem navíc v extralize celkově zaznamenal 204 přihrávek, čímž v uplynulé sezoně rovněž vytvořil nový rekord Bílých Tygrů. Pozoruhodný byl také jeho výkon v ročníku 2019/20, kdy získal 61 bodů v základní části, a vyrovnal tak Petra Nedvěda. Až letos oba překonal o jeden bod Tomáš Filippi. Během sedmi let u Bílých Tygrů celkem nastoupil do 390 soutěžních utkání, ve kterých zapsal 312 bodů. "Michal má za sebou bohatou a úspěšnou kariéru. Byl jsem hrozně rád, že jsem ho v roce 2015 přesvědčil, aby pomohl organizaci nastartovat trošku jiným směrem. Myslím, že se to beze zbytku povedlo," řekl hlavní trenér Filip Pešán.

Vyjádření Michala Birnera
Vzpomínky mi zůstanou do konce života. Já jsem pyšný na to, že co se tu slíbilo v roce 2015, tak se dodrželo. Za těch sedm sezon, co jsem tu strávil, jsem nesmírně vděčný.

Mimo úspěšné působení v Liberci získal titul také s TPS Turku ve finské nejvyšší soutěži a jednou byl stříbrný se Lvem Praha v KHL, kdy jediný český zástupce v této soutěži nestačil ve finále 2014 v sedmi zápasech na Metallurg Magnitogorsk. Birner má na svém kontě také více jak šedesát startů v reprezentaci. Dres národního týmu oblékl na světovém poháru, olympijských hrách i dvou světových šampionátech.

Nová role

S aktivní hokejovou kariérou se sice loučí, v organizaci Bílých Tygrů ovšem bude pokračovat v nové roli. Od nové sezony bude šéfem skautingu, na starosti tak bude mít hledání nových talentů a jejich adaptaci v klubu. "Já jsem byl vždy ambiciózní člověk, což se s mojí novou rolí nemění. Vím, že to bude proces, při kterém se toho musím mnoho naučit a bude to časově náročnější. Já se na to ale těším, chci pomáhat rozvíjet klub dál," přiznává nadšený Birner.

Vyjádření hlavního trenéra Filipa Pešána
Abychom mohli konkurovat bohatším týmům extraligy, kteří si mohou dovolit kupovat hotové hráče, musíme být efektivní při výběru a výchově mladých hráčů. Pro tuto filosofii, kterou dlouhodobě vyznáváme, je role skauta důležitá, a proto ji v klubu zavádíme. Michal toho pro Liberec mnoho odvedl, je charakterní člověk i mimo led a má respekt jak v Čechách, tak i na mezinárodní úrovni. Nikoho lepšího jsme si nemohli vybrat. Rozšíří náš realizační tým, kde bude úzce spolupracovat s Petrem Jelínkem na adaptaci mladých hráčů na náš program a přechod do dospělého hokeje a mít o nich dokonalý přehled.


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Sezona plná rekordů! Jaké hranice Tygři překonali?

V neděli S rodinou do Vesce!

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit