Bílí Tygři Liberec

Vládu nad libereckou střídačkou přebírá Josef Paleček

Date of publication Author Radek Šenk

Čtyřiapadesátiletý mistr světa v ledním hokeji z roku 1972 Josef Paleček (viz. foto) vystřídá u trenérského kormidla odvolaného Josefa Jandače. Dlouholetý funkcionář a kouč extraligových Pardubic přišel k Bílým Tygrům, aby přerušil jejich trápení v letošní sezóně a pozvedl vyhasínající opory. Klubový management se během včerejšího večera dohodl s koučem na smlouvě do 30. 4. 2005.

Po sedmnácti kolech přichází do Liberce účastník tří mistrovství světa a vítěz ligy ze sezóny 1972/73 s týmem Tesla Pardubice. Bývalý útočník, který si v 451 utkáních připsal na své konto 171 přesných zásahů, to v Liberci nebude mít vůbec jednoduché, což ale ostatně na trenérské štaci nemá nikdo. Klubové cíle zůstávají s příchodem nového kouče stejné. Zbývá ještě třiatřicet kol, aby se Tygři vzchopili a dostali se do play-off. Při jedenáctibodové ztrátě nic nemožného. Liberec chce dostát za každou cenu svým cílům, se kterými před sezónou vystoupil na veřejnosti. Slovo prezidenta Syrovátka platilo a nadále platit bude. Teď jen zbývá, aby si to uvědomili i hráči, nejen ti všichni okolo libereckého týmu.

Jednou z hlavních příčin, proč se Tygři v této chvíli krčí až na třináctém místě extraligové tabulky, je to, že se nedaří proměňovat vyložené brankové příležitosti. Josef Paleček, absolvent Pedagogické fakulty v Hradci Králové, bude mít tedy od samého začátku svého působení ve městě pod Ještědem, co zlepšovat.

Jeho hokejové začátky jsou spojeny s Kolínem, do Pardubic přišel v 18-ti letech a odehrál zde kompletních dvanáct sezón. Na rok si odskočil na povinnou vojnu do Dukly Jihlava. V letech 1980-83 si Paleček poprvé vyzkoušel trenérské řemeslo. Bylo to v prvoligovém Hradci Králové, kde působil jako hrající trenér. Pak si ještě zahrál v Německu a Rakousku, než se začal věnovat výhradně trenérské práci.

Začátky byly spojeny s mládeží v žákovských týmech a starším dorostu. Zkušenosti z extraligového hokeje získával rodák z Kolína zejména v kabině pardubických „perníkářů“. Hlavním trenérem týmu s bílým koněm ve znaku byl hned třikrát, a to v sezónách 1990-92, 1995-96 a 1999-02, jako asistent působil u "áčka" v letech 1996-98. V soutěžním roce 1995-96 vystřídal u kormidla Jaroslava Holíka. Tomu se vůbec nedařilo, jeho pověstná tvrdost pardubickým hokejistům neseděla. Paleček tak musel s "perníkáři" nakonec zachraňovat extraligovou příslušnost až v baráži. Zahraniční angažmá si vyzkoušel v dánském Vojensu, poslední rok a půl trénoval jako hlavní kouč extraligovou juniorku Pardubic, v nichž také zastával funkci sportovního ředitele klubu. Nový liberecký kouč sedí také na křesle národního mužstva do 19-ti let.

A co na to nový trenér?
Jsem rád, že mi manažer Jech zavolal a oslovil s pracovní nabídkou. Rozhodování pak netrvalo dlouho, situaci v extralize jsem podrobně sledoval, navíc některé z hráčů osobně znám z dřívějšího působení (Procházka, Rozsíval, Svoboda). Myslím, že hráči jsou zde kvalitní, tým je silný a měl by to potvrdit na ledě. Proto jsem nabídku také přijal bez dlouhého rozmýšlení.

Mužstvo má určitou tvář, Vy budete určitě chtít nějaké změny provést. Prostor bude v nadcházející reprezentační přestávce. Máte již nějaké představy?
Moc jsem z libereckých utkání neviděl, důležité pro mě proto budou poznatky asistentů, kteří zůstávají u týmu. Na základě toho se rozhodnu o případných změnách. Podle dostupných informací je nastalá situace opravdu spíše psychickou záležitostí. Já se budu snažit udělat vše, abychom cíle splnili. Jedenáct bodů při tříbodovém systému není mnoho.

Liberec měl s Pardubicemi vždy dobré vztahy. Nyní se to patrně ještě více zlepší. Budete usilovat o příchod některých hráčů z východu Čech?
Pardubice mají široký kádr. Nevím však do jaké míry by nám sem pustily nějakého hráče, neboť se připravují na play-off a chtějí být připraveni na případná zranění, která by je mohla potkat. Zda pod Ještěd někdo přijde, to nechám na práci klubového managementu, který je k tomu kompetentní.

Působíte hned v několika funkcích pardubického týmu, navíc jste asistentem u reprezentace ČR do 19-ti let. Jak budete řešit tyto vztahy?
Vazby na pardubický klub budu muset opustit, jedná se o křeslo sportovního ředitele a trenéra juniorského mužstva. Prioritou je v tuto chvíli již Liberec, totéž platí o národním týmu. Na všechny zmíněné funkce rezignuji a hodlám se plně věnovat práci u Bílých Tygrů. Dostanu zde byt, takže ani dojíždění do Pardubic nepřichází v úvahu.

Trenérská kariéra:

1991-92: PARDUBICE - Paleček a Střída   9. 
1995-96: PARDUBICE - Paleček a Střída  13.
1996-97: PARDUBICE - Říha a Paleček     4. 
1997-98: PARDUBICE - Říha a Paleček     8.
1999-00: PARDUBICE - Paleček a Hemský   8.
2000-01: PARDUBICE - Paleček a Hemský   6.
2001-02: PARDUBICE - Paleček a Hemský   5.
2003-04: BÍLÍ TYGŘI LIBEREC Paleček, Dvořák, Nedvěd ???

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Posezónní výprodej ve fanshopu!

Ronald Knot opouští Bílé Tygry. Nově bude působit ve Finsku

V neděli S rodinou do Vesce!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit