Bílí Tygři Liberec

Představení soupeřů na Red Bulls Salute: Tygři proti Býkům. Potkají i Slováky?

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - První přípravné zápasy se blíží. Už v příštím týdnu zavítají Liberečtí na mezinárodní turnaj Red Bulls Salute do Kitzbühelu, kde je čekají dvě střetnutí. V semifinále se utkají se Salzburgem, o den později vyzvou někoho z dvojice Mnichov - Košice.

Název turnaje není náhodný. Každoročně ho totiž pořádají Red Bull Salzburg a Red Bull Mnichov, které vždy doplní další dva mezinárodní soupeři. V roce 2007 si na turnaji dokonce zahráli Los Angeles Kings z NHL! V rakouských Alpách se během dvou dní odehrají čtyři zápasy. Na základě výsledků jednotlivých semifinále se týmy rozřadí do zápasů o první a o třetí místo.

EC Red Bull Salzburg

Salzburg nastupuje v mezinárodní ICEHL (dříve EBEL), kde se dlouhodobě řadí k nejlepším. Od roku 2006 se pouze jednou stalo, že by skončil hůř než v semifinále. Hned šestkrát navíc celou soutěž ovládl! Zajímavé je, že tituly vždy obhajoval a získal je ve třech dvouročních blocích.

V Evropě si rakouský celek udělal pořádné jméno zejména díky sezóně 2018/19, když v Champions Hockey League došel až mezi čtyři nejlepší. Pikantní je, že v semifinále ho tehdy vyřadil spolupořadatel přípravného turnaje Red Bull Mnichov. V Salzburgu se zároveň mohou pochlubit jedním z nejmodernějších evropských tréninkových areálů, který je doslova továrnou na výchovu mladých hráčů z Evropy i zámoří. Salzburgské týmy v posledních letech pravidelně nastupují v českých mládežnických soutěžích.

Bílé Tygry v prvním zápasu turnaje nebude čekat nic lehkého, na soupisce Salzburgu totiž najdeme mnoho zvučných jmen. Klub sice přišel o své dva nejproduktivnější Kanaďany, hned v závěsu bodování se nicméně drželi rakouští hráči, kteří už jsou se Salzburgem svázáni dlouhou dobu – Thomas Raffl a Dominique Heinrich. Aktuální soupiska týmu se omladila na průměr pod 25 let.

EHC Red Bull Mnichov

Přední německý celek se do elitní DEL probojoval v roce 2010, tedy jen dvanáct let po svém založení. V nejvyšší soutěži se nejprve rozkoukával, až přišel málo vídaný zlatý hattrick, když mezi lety 2016 - 2018 získal tři ligové tituly za sebou!

Mnichov se může pochlubit velmi dobrou bilancí i v Champions Hockey League. Tam od sezóny 2015/16 nastupuje každoročně, vždy přitom postoupil do vyřazovací fáze. Největší úspěch na mezinárodním poli přišel už po výše zmíněném semifinálovém vyřazení Salzburgu. Ve finále přišla porážka s Frölundou, to ale na výborném počinu nic neubírá.

Mnichov má, stejně jako většina kvalitních německých týmů, doplněný kádr o šikovné Američany a Kanaďany. Důležitou roli v týmu hraje i útočník Yasin Ehliz, který za Německo nastoupil už do pěti světových šampionátů. Mnichovští navíc mají k dispozici výjimečnou generaci mladých pušek narozených až po roce 2000, které se pravidelně prosazují a věští se jim velká budoucnost – ať už jde o Johna Peterku, Justina Schütze nebo Filipa Varejcku.

HC Košice

V Kitzbühelu bude svého zástupce mít i slovenský hokej. Tomu Košice vládly mezi lety 2007 - 2015, to si totiž hned osmkrát v řadě zahrály finále, z nichž pět zvládly se zlatou tečkou. Tou dobou se psala obrovská rivalita se Slovanem Bratislava, jenž posléze zamířil do KHL. V posledních sezónách se tým dále pravidelně dostává do vyřazovacích bojů, většinou však končí hned na prvních soupeřích.

Košičtí si třikrát zahráli i prestižní CHL. Dvakrát přitom postoupili ze skupiny, jenže v play-off doposud nikoho nevyřadili. Klub, za který na začátku své kariéry hrála i významná postava libereckého hokeje Lubomír Vaic, má ve svém středu stále výrazné individuality. Útočníci Michal Chovan a Pavel Klhůfek minulý rok překonali hranici bodu na zápas. Košický led navíc svědčí třeba také Martinu Réwayovi, někdejšímu velkému slovenskému talentu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Tygři se poprvé představí doma! Do Liberce přijedou Vítkovice

PRVNÍ DOMÁCÍ je za dveřmi. Na co se můžete těšit?

Výkon přesně odpovídal naší přípravě, radoval se po výhře Kváča

Z našeho fanshopu

Kšiltovka TYGR basebal

520 Kč
Koupit

Šála pletená TYGR

320 Kč
Koupit

Mikina TYGR pánská

1045 Kč
Koupit

Polštářek TYGR černý

420 Kč
Koupit