Bílí Tygři Liberec

Představení soupeřů na Red Bulls Salute: Tygři proti Býkům. Potkají i Slováky?

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - První přípravné zápasy se blíží. Už v příštím týdnu zavítají Liberečtí na mezinárodní turnaj Red Bulls Salute do Kitzbühelu, kde je čekají dvě střetnutí. V semifinále se utkají se Salzburgem, o den později vyzvou někoho z dvojice Mnichov - Košice.

Název turnaje není náhodný. Každoročně ho totiž pořádají Red Bull Salzburg a Red Bull Mnichov, které vždy doplní další dva mezinárodní soupeři. V roce 2007 si na turnaji dokonce zahráli Los Angeles Kings z NHL! V rakouských Alpách se během dvou dní odehrají čtyři zápasy. Na základě výsledků jednotlivých semifinále se týmy rozřadí do zápasů o první a o třetí místo.

EC Red Bull Salzburg

Salzburg nastupuje v mezinárodní ICEHL (dříve EBEL), kde se dlouhodobě řadí k nejlepším. Od roku 2006 se pouze jednou stalo, že by skončil hůř než v semifinále. Hned šestkrát navíc celou soutěž ovládl! Zajímavé je, že tituly vždy obhajoval a získal je ve třech dvouročních blocích.

V Evropě si rakouský celek udělal pořádné jméno zejména díky sezóně 2018/19, když v Champions Hockey League došel až mezi čtyři nejlepší. Pikantní je, že v semifinále ho tehdy vyřadil spolupořadatel přípravného turnaje Red Bull Mnichov. V Salzburgu se zároveň mohou pochlubit jedním z nejmodernějších evropských tréninkových areálů, který je doslova továrnou na výchovu mladých hráčů z Evropy i zámoří. Salzburgské týmy v posledních letech pravidelně nastupují v českých mládežnických soutěžích.

Bílé Tygry v prvním zápasu turnaje nebude čekat nic lehkého, na soupisce Salzburgu totiž najdeme mnoho zvučných jmen. Klub sice přišel o své dva nejproduktivnější Kanaďany, hned v závěsu bodování se nicméně drželi rakouští hráči, kteří už jsou se Salzburgem svázáni dlouhou dobu – Thomas Raffl a Dominique Heinrich. Aktuální soupiska týmu se omladila na průměr pod 25 let.

EHC Red Bull Mnichov

Přední německý celek se do elitní DEL probojoval v roce 2010, tedy jen dvanáct let po svém založení. V nejvyšší soutěži se nejprve rozkoukával, až přišel málo vídaný zlatý hattrick, když mezi lety 2016 - 2018 získal tři ligové tituly za sebou!

Mnichov se může pochlubit velmi dobrou bilancí i v Champions Hockey League. Tam od sezóny 2015/16 nastupuje každoročně, vždy přitom postoupil do vyřazovací fáze. Největší úspěch na mezinárodním poli přišel už po výše zmíněném semifinálovém vyřazení Salzburgu. Ve finále přišla porážka s Frölundou, to ale na výborném počinu nic neubírá.

Mnichov má, stejně jako většina kvalitních německých týmů, doplněný kádr o šikovné Američany a Kanaďany. Důležitou roli v týmu hraje i útočník Yasin Ehliz, který za Německo nastoupil už do pěti světových šampionátů. Mnichovští navíc mají k dispozici výjimečnou generaci mladých pušek narozených až po roce 2000, které se pravidelně prosazují a věští se jim velká budoucnost – ať už jde o Johna Peterku, Justina Schütze nebo Filipa Varejcku.

HC Košice

V Kitzbühelu bude svého zástupce mít i slovenský hokej. Tomu Košice vládly mezi lety 2007 - 2015, to si totiž hned osmkrát v řadě zahrály finále, z nichž pět zvládly se zlatou tečkou. Tou dobou se psala obrovská rivalita se Slovanem Bratislava, jenž posléze zamířil do KHL. V posledních sezónách se tým dále pravidelně dostává do vyřazovacích bojů, většinou však končí hned na prvních soupeřích.

Košičtí si třikrát zahráli i prestižní CHL. Dvakrát přitom postoupili ze skupiny, jenže v play-off doposud nikoho nevyřadili. Klub, za který na začátku své kariéry hrála i významná postava libereckého hokeje Lubomír Vaic, má ve svém středu stále výrazné individuality. Útočníci Michal Chovan a Pavel Klhůfek minulý rok překonali hranici bodu na zápas. Košický led navíc svědčí třeba také Martinu Réwayovi, někdejšímu velkému slovenskému talentu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Rozhodly speciální týmy, body jsme si nezasloužili, říká Oscar Flynn

Tygři dotahovali marně a Vítkovicím podlehli

Objednej si občerstvení pomocí aplikace!

Z našeho fanshopu

Puk TYGR

125 Kč
Koupit

Kšiltovka TYGR basebal

520 Kč
Koupit

Kšiltovka TYGR snap

520 Kč
Koupit

Šála pletená TYGR

320 Kč
Koupit